Следвайте ни

Геймърска измама: Анонимник продава игри менте на пловдивчани СНИМКИ

viber icon

Геймъри от Пловдив паднаха в капана на изпечен измамник. За далаверите му съобщиха пред „Марица“ опарени. 

Схемата си продавачът практикувал в един от най-големите сайтове за обяви с фалшив профил. Тъй като е запознат с предпочитанията на заклетите геймъри и в крак с тенденциите, пускал за продажба хитови игри за Плейстейшън 4 на сравнително високи цени, близки до магазинните. 

Когато някой клиент се хване за въдицата, въпросният продавач включвал на скорост своята изобретателност. Изпращал празен диск, като на лицевата му част поставят картинка, след което го пъхал в оригиналната му кутия. Така изглеждал досущ като истински. Получателят обаче оставал изненадан, тъй като измамата не се забелязва визуално, докато въпросният диск не се пъхне в конзолата. 

Явно и самият измамник е геймър, тъй като разполага с оригинални кутии от игрите, но пък запазва истинските дискове за себе си, като е преценил, че това е хитър начин да си набави печалба. Наясно е също, че геймърите са луди на тема игри и са готови на драго сърце да отворят портфейла си, за да си набавят нови. 

Две от жертвите са споделили историите си и в специализирана група за геймъри и фенове на Плейстейшън в социалните мрежи. 

Последният случай е от преди по-малко от седмица. Геймър от Пловдив писал по обявата на търговеца, комуникирали, след което се спазарили да купи 2 игри за сумата от 120 лв. Пратката пристигнала, била заплатена, но по-късно младежът разбрал, че е измамен. Друг пък изгорял от същия продавач с 30 лв. Опарените геймъри се канят да търсят съдействие от полицията и да разобличат измамника, но не са сигурни дали униформените ще се занимават с този проблем. 

В коментари под публикацията за измамата много геймъри съветват жертвата как да различава истинска от фалшива игра. Те гласят, че ако дискът е оригинален, то вътре при малкото му кръгче ще има златиста щампа PS4 (тоест за Плейстейшън 4). 

„На менташките дискове това не могат да го сложат. Вадиш диска и го поглеждаш под ъгъл!“, съветват разбирачите. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?