Следвайте ни

Гаранционният фонд ще съди джигита от "Тракия"

Обезщетения за помлените коли на паркинга ще дойдат след няколко месеца

viber icon

Неколкомесечна сага чака собствениците на помлените автомобили в пловдивския квартал "Тракия", върху които връхлетя 21-годишният пиян шофьор Георги Георгиев. Те ще получат обезщетения за имуществените вреди от Гаранционния фонд. Колко обаче, засега е въпрос без отговор, защото тепърва трябва да се прави експертна оценка. Експертите там работят по специална методика за оценка, като се оценява всяка една от пострадалите части по автомобила и тя се разглежда като амортизирана, в зависимост от възрастта на МПС-то. Тези насоки даде Пепа Деведжиева, дългогодишен застрахователен мениджър в Пловдив, по неприятния среднощен случай в "Тракия". 

Няма как собствениците на потрошените в инцидента коли да получат пари от застрахователя  

по Гражданска отговорност на виновния шофьор. В Кодекса по застраховане, а и във всеки индивидуален договор е заложено, че застрахователната компания няма да изплати нито лев нито по Гражданска, нито по Каско, ако шофьорът е употребил алкохол или упойващи средства. А случаят с младия джигит е точно такъв.

Схемата оттук нататък е следната: експерти на Гаранционния фонд присъждат обезщетение на пострадалите собственици на МПС-та, а после завеждат гражданско дело срещу виновника за инцидента, обясни още Деведжиева. Хората биха имали шанс за бързо възстановяване на суми за ремонт по колите единствено ако имат сключена валидна полица Каско. Тя покрива повреди и щети, настъпили  на паркинг.

Повечето компании обаче са сложили лимит на щетите, които могат да се заведат  

при събитие, настъпило на място за паркиране - до три.  

Гаранционният фонд е институцията, която изплаща щети и на пострадали хора и за увредено имущество, в случай че причинителят на катастрофата е неизвестен, тоест  избягал е от местопроизшествието и органите на реда не могат да го открият. Третата линия е, когато застрахователна компания изпадне в несъстоятелност, тогава отново се намесва фондът. Парите там се събират главно по линия на застрахователните компании, които правят годишни вноски. Те са задължени например да внасят по 10.50 лева от всяка сключена Гражданска отговорност на моторни превозни средства, които отиват във Фонда за незастраховани МПС. Случаят в "Тракия" много напомня инцидент отпреди две години, когато пияната и надрусана танцьорка от нощен клуб Габриела Медарова наниза 11 коли пред комплекс "Оазис". Шофьорката също беше на 21 години. Потърпевши разказаха пред "Марица", че наистина са получили обезщетения, но три пъти по-малко от очакваното. За ремонт платихме 6000 лева, от Гаранционния фонд взехме едва 2400 лв., посочва собственик на едн​о от помлените МПС.   

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?