49

Галеник на съдбата! Пловдивски шофьор отърва солена глоба, изтекъл срокът да го наказват

Пловдивски шофьор отърва глоба в размер на 2 бона. Освен това спаси и книжката си, която трябвало да му бъде отнета за период от две години. 

Шофьорът не спрял веднага, след като полиция му направила знак със стоп-палка и го последвала с лампа и сирени. След като полицаите го догонили, отказал да бъде тестван за наличие на алкохол и наркотици в кръвта. Законът е категоричен, че при тази ситуция седналият зад волана отнася сериозна санкция - глоба в размер на 2000 лв. и отнемане на шофьорската книжка за две години. 

В крайна сметка пловдивчанинът обжалвал. Става ясно, че в настоящия казус административните нарушения са извършени на 07.03.2020 година, когато е съставен и акта. От тази дата е започнала да тече и давността за административно-наказателно преследване. Може да се приеме, че същата е била прекъсната с издаването на Наказателно постановление на 17.03.2020 година и след това е започнала да тече нова давност. На 18.03.2020 година, повече от седем месеца преди връчване на постановлението  – 07.11.2020 година, обаче е изтекла давността за административно-наказателно преследване. Поради това е отпаднала възможността спрямо евентуалния нарушител да може да бъде извършено наказателно преследване. Дори и да се приеме, че давността се прекъсва с всяко действие на надлежните органи срещу конкретното лице и същото се изразява в опити да бъде връчено наказателното постановление, съдът намира, че е изтекла давността, която погасява административно-наказателното преследване" се казва в мотивите за решението на съда. 

Магистратите са се произнесли по-рано днес, като отменят солената санкция. Решението им, обаче, подлежи на обжвалване пред Административния съд в града под тепетата. Шансът да се стигне до обжалване е минимален, предвид констатациите на съда. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Адвокат

Адвокат

13.03.2024 | 08:29

Авторът на материала нещо е объркал датите и с това подвежда читателите. Няма такива давностни срокове, като посочените. Оправете си грешката.

Отговори
0 0
loss

loss

12.03.2024 | 22:21

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим}---- https://e.vg/mens

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?