Следвайте ни

Габровецът Иван сам показал на ченгетата къде е дрогата

"Можех да избягам, но не ми се занимаваше“, заяви мъжът пред пловдивския съд

Габровецът Иван Воденичарски, който превърна къщата си в село Гергини в разпределителен хъб за дрога, сам показал на униформените къде са закопани наркотиците. Това стана ясно вчера в пловдивския окръжен съд, който наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 63-годишния мъж.

Той беше задържан миналия четвъртък, при специализирана полицейска акция, ръководена от пловдивската прокуратура. В двора му, закопан в земята, беше намерен 5 килограма хероин, а в колата му – около 1 кило кока. До ареста му се стигна след задържането на неговия съучастник - дюнерджията Ибрахим Юзил, който бе хванат в Столипиново дни преди това. Телефонни разговори между двамата издали връзката помежду им.  

Двамата се запознали в турски затвор. През 2014 г. Воденичарски бил хванат на КПП Капъкуле с 11 кг. хероин, предназначен за внос в България. За това получил 5-годишна присъда, където срещнал Юзил. Двамата решили да завъртят общ бизнес с дрога у нас. Ибрахим Юзил препродавал доставената от Габрово дрога в ромския квартал Столипиново. Той бе спипан по време на извършване на сделка с 257 кг. хероин. Тя беше предназначена за две фризьорки.

От държавното обвинение настояха за постоянен арест спрямо габровеца. Прокурор Марин Пелтеков подчерта, че за подобно престъпление се предвижда от 5 до 15 години затвор, както и глоба от 20 до 100 хиляди лева. Освен това доказателствата сочели, че Воденичарски е извършител, а и той бил спипан в колата си, докато се опитвал да се изпари.

„Нямам какво да кажа. Бях на ясно, че ще дойдат ченгетата, защото следя медиите и видях за акцията в Пловдив. Дойдоха у нас, аз ги посрещнах и им казах къде е дрогата. Можех да избягам, но не го направих, защото не ми се занимаваше“, заяви пред съда Воденичарски. Защитата му поиска по-лека мярка, „домашен арест“ или „парична гаранция“, тъй като той бил пенсионер, а имал жена и малко дете, за които трябвало да се грижи.

Въпреки това магистратите взеха страната на прокуратура и наложиха най-тежката мярка “задържане под стража“ спрямо Воденичарски. Те подчертаха, че има вариант той да извърши ново престъпление или да въздейства върху свидетели.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?