Следвайте ни

Фирмата, която бутна къщата на "Гладстон", със 7 запора

Собственикът Светослав Митов в топли връзки с Вероника Иванова, която преустрои първия Тютюнев склад на ул. "Иван Вазов" в модерен билдинг и фалира

Собственик на съборената къща "Неокор билдинг" ЕООД е в черния списък с длъжници на НАП, показа проверка на "Марица". Фирмата е регистрирана от Светослав Митов през лятото на 2017 година, но вече има 7 запора. 

Името на Митов нашумя в края на миналата седмица, когато бе съборена къщата на ул. "Гладстон" 12. Тя е паметник на културата, а Митов иска да я преустрои в бутиков хотел. Той обаче е действал извън правомощията, които му дава строителното разрешително. Съгласуваните с Общината и НИНКН документи предвиждат реставрация със запазване на фасадата и архитектурния облик на сградата. Заради съборената сграда фирмата собственик се проверява от прокуратурата и Икономическа полиция. 

Оказва се, че далеч преди да бъде подхванат от разследващите, Светослав Митов има проблеми с данъчните власти. За 2 години, откакто съществува "Неокор билдинг“ ЕООД, има 7 запора от приходната агенция. Към вчерашната дата е вдигнат само първият от тях, а последният е от март т.г. и е за 14 500 лева.

Светослав Митов има горчив опит с още една фирма зад гърба си. От 2013 до 2017 г. той участва в управлението на "Палас - 27" ЕООД със собственик Вероника Иванова. От 15 октомври миналата година обаче дружеството е в несъстоятелност. Срещу "Палас - 27" ЕООД има претенции от НАП и частни кредитори за близо половин милион. Дружеството не е представило оздравителен план и там е влязъл синдик. Вече е изготвен списък на приетите предявени вземания. Само от НАП те са няколко, като единият път претенцията е за 240 417 лева. Има депозирана молба и от физическо лице Петър Арабаджиев, който има извадени два изпълнителни листа, по които си търси съответно 74 406 и 88 000 лева. От системата Дакси е видно, че доскоро управител тук е бил Йордан Иванов Митов и съдейки по ЕГН-то, той вероятно е баща на Светослав. 

От запорните съобщения и на "Неокор билдинг" и на "Палас" се вижда, че адресът за кореспонденция на двете фирми, собственост на Вероника Иванова и Светослав Митов, е един и същ -  ул. „Петко Ю. Тодоров“ 9.

Около „Палас -27“ ЕООД се зашумя още през 2006 година. Това е дружеството, което успя първо да модернизира стар тютюнев склад в Пловдив и да го превърне в модерен билдинг. Собственикът на фирмата Вероника Иванова е инвеститорът на „Верона сити“ на ул. "Иван Вазов" 33.

В началото на 2006 година складът е бил продаден на старозагорската “Ей Ти Ди” срещу 1 430 000 лева. Шефът <210> Андрей Дечев разказа тогава пред “Марица”, че възнамерява да издигне мол, но процедурата по одобряването на проекта се оказа твърде. По-късно “Ей Ти Ди” продаде имота на старозагорския холдинг “Тивамекс и ко”. Собствениците му започнаха да търсят местен инвеститор и го намериха в лицето на “Палас 27”ЕООД. Пред "Марица" през 2011 г. Вероника Иванова надълго и широко разказва за бизнес идеята, като казва, че горните жилищни етажи вече почти са продадени. Автор на проекта за реставрация на сградата е известната Румяна Пройкова. Днес тя работи върху визията на площад "Централен" в Пловдив, а преди дни се изказа остро срещу съборената от нейния бивш клиент Митов къща на ул. "Гладстон" 12. 

Именно Митов се представяше за инвеститор „Verona city centre & residence”, макар имотът на ул. "Иван Вазов" 33 да е собственост на едноличното дружество на Вероника Иванова "Палас - 27", в което той е бил само мениджър. За сметка на това имената на неговите фирми "Вероника резиденс" и "Верона сити център" вероятно идват от това на партньорката му.

Собственикът: Къщата щеше да се срути в пороя

„Проливните дъждове подкопаха стените на къщите и тя щеше сама да падне”, заяви за „Марица” Светослав Митов, собственик на съборената сграда ул. „Гладстон” 12.

Той разказа, че двуетажната къща е строена през 1910 г. По времето на соца е използвана за детска градина, а след реституцията четвърт век е била необитаема. Била на гредоред. Светослав Митов купил имота с нотариален акт от 24 октомври 2017 г. „Повече от години ми отне да съгласувам проекта с Националния институт за недвижимо културно наследство, а след това и с Община Пловдив. Къщата е паметник на културата и ще я възстановя с автентичната фасада и с всички старинни архитектурни елементи, както е била проектирана от Йосиф Шнитер”, увери Митов.

Собственикът допълни, че е готов да плати глоба, ако такава му бъде наложена.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (6)

орел

13.06.2019 | 20:33
1 0

Пак ще мине номера, без наказание.

намръщенЪ

13.06.2019 | 16:14
3 0

Да паркират Митов на "Южен" за няколко години.

РЕАЛИСТ

13.06.2019 | 14:25
9 1

КАКВО ОЧАКВАХТЕ ОТ ТОТЕВ И МАЛКОТО КМЕТЧЕ СТАМЕНОВ.ТОВА Е ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА.

Адвокат

13.06.2019 | 13:12
12 2

Вероника Иванова, Светослав Митов и Йордан Митов са подставени лица с един единствен шеф - Тинко Василев, собственик на старозагорския холдинг “Тивамекс и ко”. “Ей Ти Ди” беше част от холдинга с реален собственик Анелия Василева - бивша съпруга на Тинко. Освен многото фирми, които влизат и излизат от холдинга, когато е необходимо, собственост на Василев е "Цезар Палас" в Св. Влас и "Елина" АД, с управител Нефтянова - настоящата приятелка на Василев и собственик на хотели в к.к. Пампорово и на жилищни сгради в Ст. Загора. Ако някой иска да разплете навързаните и обвързаните фирми, реално управлявани от Василев, трябва да се зарови на дълбоко. Те са с предмет на всякаква дейност. Работят докато натрупат задължения към доставчици, партньори, подизпълнители, служители, НАП и т.н., източат ДДС, след което обявяват несъстоятелност или си сменят имената, адресите, собствениците и управителите, повечето, от които са служители на холдинга, както и "собственици" на реалната собственост на Василев.

точно в проливния дъжд я бутнахте

13.06.2019 | 12:52
16 0

ще възстановиш с фибрам, стиропор и латекс...и това няма да е паметник на културата а нещо стерилно и лъхащо на необарок по български и без никаква историческа стойност

*****

13.06.2019 | 12:45
20 1

Мошеници !!! Какво ще плати , той е пълен със запори ! За такива - като Пурко от Господин за един ден - трябва ефективно затвор и принудителен труд , докато си изработи всички задължения

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?