Следвайте ни

Фалстарт на делото за брутално убития доцент

viber icon

С фалстарт започна делото за зверското убийство на доц. Стефан Нейков в Апелативния съд.

След като магистратите от Окръжния съд дадоха 20 години затвор на 44-годишния Илия Стоичков, прокуратурата протестира и поиска доживотна присъда.

Ход на първото заседание на втора инстанция обаче не беше даден. Причината - адвокатът на частните обвинители Георги Кутрянски е в платен годишен отпуск, разрешен му още преди да е ясна датата на делото. Поради неразположение не се яви и жената на убития доцент – Ирина Нейкова.

Адвокатът на обвинения за убийството Стоичков – Красимир Елдъров представи пред съда искане за разглеждане на делото при закрити врати. Ако то бъде допуснато, това означава, че в съдебната зала ще бъде забранен достъпът на журналисти, които, според адвоката, изнасят пикантни подробности по конкретния случаи и снимат клиента му. 

Новата дата за процеса е 19 октомври. 

Прокуратурата настоява наказанието да бъде променено в „доживотен затвор“, каквото е желанието и на роднините на пострадалия. Осъденият Стоичков пък обжалва присъдата от 20 години, моли за по-леко наказание и за промяна на квалификацията на престъплението. Обвиненият за бруталното убийство е осъден и да изплати обезщетение на близките на пострадалия в размер на 220 000 лева общо и за тримата.

Кървавото престъпление беше извършено на 2 юли 2018 година, а тялото на жертвата бе открито до Военна болница. Доцентът, който е бил научен сътрудник в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в Садово, е бил пребит и изнасилен с бейзболна бухалка край Оризари от Стоичков. Основният мотив за убийството е връзката между жената на Илия – Иванка и Стефан Нейков, при когото тя се обучавала.

71-годишният доцент е бил пенсиониран, но е продължавал да работи като научен сътрудник в Институт по растителни генетични ресурси в Садово.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?