Следвайте ни

Фалшиви мейли от "банки" подлудиха пловдивчани СНИМКА

viber icon

Да имаш електронна поща се оказва огромно изпитание и ефективен тест за нервната система. Всеки ден лъжливи съобщения пътуват до мейлите на хиляди пловдивчани, а мнозина попадат в капан, който цели само едно – кражба на лични данни и достъп до компютъра. Често за успешно осъществяване на киберпрестъплението се използват имена на институции, организации или такива на известни хора. Един от модерните способи е изпращането на мейл-менте от банка. Всеки втори има взимане-даване с банкови или кредитни институции, което е почти 100 % гаранция, че мейлът ще бъде отворен, най-малко заради притеснението на съответния човек. 

От началото април мейлите на пловдивчани са заливани от съобщения с подател уж „Райфайзен банк“. По-опитните веднага ще установят, че става въпрос за фишинг атака. Вътре има линк, който препраща към майсторски изпипана страница, която почти по нищо не се различава от реалната такава, в която да се нанасят данни. 

В съобщението менте се казва: 

„Системата на Банка Райфайзен е наложила ограничение на вашата сметка. За да избегнете цялостно блокиране на сметката, ви молим да актуализирате вашите данни. Можете да го направите в клон на Банка Райфайзен или изцяло онлайн.

Натиснете тук, за да актуализирате данните си

Банка Райфайзен се грижи за сигурността на всички индивидуални и бизнес клиенти.

Благодарим ви!
Екип на Банка Райфайзен за онлайн банкиране“

Клиентите на други банки са извън обсега на заплахата, но не е изключено и те да се притеснят, че някъде там съществува сметка на тяхно име без знанието им. Но хората ползващи услугите точно на тази банкова институция ще бъдат под пара и ще се мъчат да разберат какво се случва. 

Отваряйки обаче линка, те вече са в капана. Ако пък нанесат лични данни и ги изпратят, пораженията биха били още по-големи. 

Фишинг атаките стават все по-агресивни и по-изпипани, което води и до по-големия брой пострадали. Съветът е подобни съобщения да не се отварят, а направо да се изтриват. Ако все пак получилият има съмнения за действителността на мейла, по-добре да се свърже с банката си и да попита, за да удостовери дали мейла е измама или не. 

Знаците по които може да се различи един фалшив мейл не са малко. Дори поглед към елетронната поща на подателя вече поражда достатъчно съмнения. „Разваленият“ български и липсата ба пунктуация също подсказват, че пред очите ви е менте.  

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

сжа аж а

сжа аж а

06.04.2021 | 17:46

емайли от банки и от женски имена бол ама сега някой ти видял

Отговори
0 0
Дони

Дони

06.04.2021 | 15:32

Да получих спам с това съобщение Вече втори път не го отворих ....... НЕ ГО ОТВАРЯЙТЕ........

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?