Следвайте ни

Фалшиви куриерски пратки точат сметките на пловдивчани

viber icon

"Потвърдете доставката на вашата пратка!". Мейли с това съдържание от името на известната куриерска фирма DHL заляха елетронните пощи на пловдивчани през последния месец, научи "Марица". Вътре в писмото пише още, че въпросната пратка трябва да бъде освободена чрез заплащането на скромна такса и има линк, на който "получателят" трябва да кликне и да попълни важна информация, в това число лични данни, банкова сметка, номер на банкова карта.  Естествено в случая няма никаква пратка и става въпрос единствено за добре измислена фишинг измама, чиято единствена цел е да източи сметките на жертвите и да открадне личните им данни. Сред опарените има и пловдивчани, които са се простили с между 10 и 50 лв., в зависимост колко голяма и тежка е "пратката". 

Специалистите алармират за пореден път подобни мейли да не се отварят, а да бъдат изтривани по най-бързия начин. Всяко едни кликване на подобни линкове може да излезе изключително скъпо. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Коментар

Коментар

27.07.2021 | 13:42

Доста такива пратки съм получавал. Но като кликнеш на изпращача, се вижда, че не е DHL, а нещо кой знае какво от кой знае коя африканска страна. Освен това, ако пратката е за твоя сметка и от чужбина, таксата не е никак символична.

Отговори
4 0
мда

мда

27.07.2021 | 13:19

трябва да си много тъп, за да платиш нещо, което не си поръчвал....

Отговори
13 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?