Следвайте ни

Ето ги мъжът и жената, опитали да източат 600 бона европари

Пловдивчаните, които са опитали да източат и усвоят над 600 000 лева европейски средства бяха докарани преди минути в храма на темида. Това са 50-годишният Стойчо Ванев и 45-годишната Ива Ванева. В момента съдът разглежда искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата.

Те са били задържани при операция на отдел „Икономическа полиция“ в понеделник. Обвинени са за опит неправомерното да усвоят над 600 000 лева европари.

Според тезата на обвинението, задържаните са действали в периода от октомври 2017 г. до януари 2019 г. Двамата предоставили неверни сведения пред Бюрата по труда в градовете Пловдив, Раковски, Велинград, Котел,. Харманли и Свиленград, както и пред Агенцията по заетостта. Целта им била да получат средства от еврофондове, предоставени от ЕС на България по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“ на стойност 696 837.32 лева, като са получили средства в размер на 93 905.55 лв. по тези проекти. Парите изтеглили от банкови сметки с титуляри 101 лица, чрез използване на издадените им банкови карти, за което са знаели че е придобито чрез тежко умишлено престъпление

За престъпленията, в които двамата са обвинени, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева. 

 
Прокурорът заяви, че за източването, Ваневи са използвали четири фирми, в които назначавали фиктивни работници от бедни региони. Те се занимавали с реклама и пръскане срещу насекоми и гризачи, но реално дейност нямало. Срещу подписването на договорите, работниците получавали по 50 лева. След това кандидатствали за европомощи, които Ваневи прибирали.

Адвокат Левашки поиска да се запознае с материалите по делото и то беше отложено с 1 час.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?