Следвайте ни

Експерти разкриха как обирджиите проникнали в G Center

viber icon

Сигнално-охранителната техника в обрания тази нощ G Center Пловдив не се е задействала и това е улеснило крадците, проникнали в магазините на търговските верити „Зора“ и „Пепко“. „Марица“ потърси мнението на експерти в охранителния бранш, които разясниха при какви обстоятелства СОТ-ът може да не сработи по време на обир.

Спорез специалистите за да не подаде сигнал за аларма, най-вероятно СОТ-ът в търговския център е бил заглушен. Към това предположение навежда фактът, че обирджиите са действали не в един, а в два магазина, и от нито един от тях не е подаден сигнал за засечено движение в малките часове на нощта. Другата възможност е да е ползван вътрешен човек, примерно бивш служител, който е запознат с тънкостите на охранителната система и с начините на елиминирането й. Според откъслечните данни, с които разполагаме, може да се предполага, че е имало някаква предварителна подготовка за кражбата, включително и елиминиране на охранителната система или нейното „затапване“.

Има и други варианти, които могат да доведат до това, сигнално-охрантелната техника да не сработи. Така например тя може да е била подготвена предварително, като вътрешен човек покрие или замаже датчиците с цел те на не сработят и да не уловят движението на апашите. Възможно е някой предварително да е изключил системата или умишлено СОТ-ът да не е бил включен вечерта след затварянето.

Вероятна причина за липсата на сигнал може да бъде и затрупването на датчиците от СОТ-а по невнимание с кашони със стока. Не е за изключване и вариантът в складовите помещения изобщо да не е имало датчици, които да засекат движение в тях.

Каква е точната причина СОТ-ът да не сработи ще стане ясно едва след приключването на разследването на обира.

„Марица“ се свърза и с местния шеф на СОТ 161, които охраняват G Center Пловдив. Г-н Ангел Семерджиев обаче заяви, че в момента е зает и не може да коментира подробности около посегателството в двата магазина.

 

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?