2374

Експертът по киберсигурност: Безжичните рутери са първата точка, през която хакерите пробиват

Оказва се, че дори и да сме сред най-внимателните потребители в мрежата, практически е невъзможно да опазим собствената си сигурност или данни от злонамерени атаки, ако някой е решил, че сме мишена. Причината за това е огромното количество сайтове, социални мрежи и платформи, които съвременният човек ползва в мрежата и които разполагат както с първичните, така и с метаданните за него. Експертът по киберсигурност Крум Божков е категоричен, че пробивите в личната ни сигурност онлайн по-често идват от големите компании и сайтове, отколкото от индивидуални злонамерени атаки. 

„Хакерите и измамниците в голямата си част отдавна се отказаха да таргетират отделни потребители. Разбира се, не са изключени и подобни атаки, но в голямата си част те са вече рядкост“, смята Божков. Експертът посочва, че с ударното навлизане на социалните мрежи и дигитализацията в ежедневието на все повече хора това е отворило нова врата за измамниците.

Според специалиста по киберсигурност е важно да направим уточнение, че често

хората, които пробиват личните ни данни, не са същите, които ще се опитат да ни измамят след това,

използвайки собствената ни информация. По думите му, практиката показва, че хакерите просто източват информацията, която след това продават на самите измамници. „Повечето хакери държат да останат в сянка, а анонимността им може да бъде сериозно застрашена, ако например влязат в контакт със сто души, дори и през най-добре защитените канали“, обяснява Божков.

Глобалната пандемия според експерта е дала почва както за хакерите, така и за измамниците да се развихрят още повече. Заради редицата бизнеси и служители, които през последните две години напуснаха офисите си и започнаха да работят от дома, опасността да станем жертва както на пробив, така и на последваща измама се е увеличила драстично. 

Според Божков основният проблем е, че

киберзащитата в дома ни е много по-ниска, сравнена с тази в офиса

или на работното ни място. „Повечето компании имат някакви нива на защита, както и с допълнителни устройства за киберсигурност. Така, когато служителите работят в офиса, е много по-лесно да бъдат опазени както личните им данни в мрежата, така и корпоративната информация, с която боравят“, казва експертът. Различни проучвания показва, че едва един от всеки петима потребители в мрежата знаят основните стъпки, с които поне да направят атаките срещу тях малко по-трудни.

Експертът посочва, че има три основни правила, които трябва да спазваме. На първо място трябва да защитим безжичните рутери, защото те са първата точка, през която хакерите пробиват. Масово потребителите или използват парола подобна на името на мрежата, или елементарни числови комбинации, които чрез съвременните брут-форс хакерски методи се преодоляват много лесно. Божков препоръчва да използваме комбинация от малки и големи букви, символи и цифри.

„Аз съветвам всички мои клиенти да заменят определени букви с цифри и символи, например буквата „Е“ с цифрата „3“ или буквата „А“ със знака „@“. Може да изглежда просто, но това увеличава в пъти сигурността на мрежата.“ Божков е категоричен, че подобен подход е задължителен не само за ​домашния рутер, но и за всички други пароли, с които ползваме сайтове, мейл, онлайн банкиране и социални мрежи. Освен това е важно да обновяваме паролите си минимум веднъж в годината. 

Като втора стъпка експертът съветва да използваме VPN (виртуална частна мрежа).Това е софтуер, който защитава поверителността на данните ви онлайн и опазва местоположението и трафика ви скрити. Третата основна стъпка според Божков е защитата на самия компютър. Това става посредством антивирусни програми, приложения и разширения, които в реално време да засичат опити за пробив.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Габи

Габи

30.12.2021 | 00:43

И аз работех за малко под Марио Иванов – дочух, че крадял от твърдите заплати на служителите си. Прибрал част от сумите, като ги теглил в брой от сметките. Когато скандалът гръмнал, се оправдал с шефовете си. Май е свидетел срещу тях. Парите отишли за купони и пороци.

Отговори
0 0
Давид

Давид

28.12.2021 | 23:11

По никакъв повод не разговаряйте с това лице. Ако се свърже с Вас, незабавно се обадете на 112 или се свържете с дежурен на най-близкото полицейско управление

Отговори
0 0
Далия

Далия

28.12.2021 | 13:37

Аз работех за него, откровен женкар, нищо друго не го интересуваше.

Отговори
0 0
Калин

Калин

23.12.2021 | 03:33

Марио Иванов е обучен от едноименните Глобал Маркетс за брокер и понеже няма друго препитание и доход използва наученото за да завлича хора с крупни суми.

Отговори
0 0
Камелия

Камелия

21.12.2021 | 21:30

Марио използва връзките на съпругата си Моника за да си набавя информация за вложители в Уникредит Булбанк. После им звъни с предложение за инвестиций.

Отговори
0 0
Антон

Антон

16.12.2021 | 19:15

Извършва значителни по размер измами – многократно е викан и задържан в службите. Профилът му е на социопат, който обича жените и прави всичко възможно да си набави средства посредством финансови измами. Марио е бил на разпити в СДВР много пъти като срещу него има много досъдебни производства.

Отговори
0 0
Елена

Елена

14.12.2021 | 00:45

Аз работех за него, откровен женкар, нищо друго не го интересуваше.

Отговори
0 0
Калина

Калина

12.12.2021 | 18:29

Пазете се от лицето Марио Иванов. Наркозависим е и обигран в извършването на измами.

Отговори
0 0
Това са пълни

Това са пълни

11.11.2021 | 11:11

Глупости . За да проникнеш през безжичен рутер ти трябва дълга и сложна парола , която е индивидуална за всеки рутер . Невежи журналя .

Отговори
0 0
Батко

Батко

11.11.2021 | 12:36

Ако знаеш какви прости пароли слагат съседите ;)

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?