Следвайте ни

ЕКСКЛУЗИВНО: Лихварят Мендуто от Аджисана уредил десетки сделки със закъсали фирми

viber icon

Задържаният рано тази сутрин при полицейска акция на ул. „Стойчо Мушанов“ в Аджисан махала 49-годишен лихвар Стефан Асенов – Мендуто има сериозна роля в ощетяването на държавния бюджет с десетки милиони. Асенов дълги години е познат на инспекторите в НАП като „връзката“ между малоимотните роми и съмнителните бизнесмени, които търсели начин да се отърват от затъналите в борчове фирми. 

Схемата, по която се случват прехвърлянията, е проста. Закъсалите фирмаджии влизали в контакт с Мендуто, който от своя страна имал няколко човека в ромските махали на Пловдив, които се явявали крайните „чистачи“ на задлъжнелите дружества. В зависимост от задълженията, които фирмата им,а се определя и крайната цена на „услугата“. Според източници на „Марица“ тарифата при Мендуто започвала от 2000 лева нагоре. Лъвският пай от комисионната отивал в ръцете на самия бос, докато несретниците, които се озовавали с фирми, дължащи милиони левове, получавали по 50-100 лева.

Наши източници са категорични, че Стефан Асенов е уредил голяма част от сделки с фалирали или сериозна задлъжнели дружества, които към днешна дата са собственост на най-известния „чистач“ в бранша под тепетата – Митко Васков Димитров, за който „Марица“ за пръв път писа още през 2018 година. Инспекторите от приходната агенция обаче нямали правомощия да проверят Мендуто, защото неговото участие като посредник не оставя документални следи при прехвърлянето на фирмите. 

Бизнесът със закъсалите дружества секнал още в края на 2017 година, когато след промени в закона прехвърлянето на тежко задлъжнели дружества беше стопирано. С поправката на Търговския закон тогава бяха въведени ограничения относно прехвърлянето на дялове и на предприятия, когато дружеството има задължения. Тези ограничения представляват забрана за извършване на такава сделка, в случай че са налице задължения към настоящи работници или служители, както и такива, които са преустановили трудовите си правоотношения с фирмата за период от 3 години назад.

По информация на „Марица“ най-малко 60 фирми със задължения за десетки милиони към бюджета са намерили своите нови собственици благодарение на Мендуто. Припомняме, че от прокуратурата в Пловдив обявиха, че едно от обвиненията срещу ромския бизнесмен е именно за данъчни престъпления. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Язък

19.05.2020 | 16:44

Язък за Мендуту, каго кой ще ми оправи фирмата............

Отговори
0 4

мхм

19.05.2020 | 16:43

Ша го порат ли в дупарата мазния м.ангал...

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?