1939

Екскандидат за президент от Пловдив е неоткриваем вече 25 г.

Изчезването на пловдивчанина Рангел Измиров, който бе кандидат за президент през 1996 г., издигнат от ПП БЗНС-център, на която бе лидер, е достойно за филмов екшън по действителен случай. Той е в неизвестност от почти 25 години, но в регистрите на МВР отдавна се води "починал", въпреки че няма доказателства за това. За този период от него нито има следа, нито е открит труп, идентифициран за негов. Измиров изчезва на 6 октомври 1998 г., но е  обявен за общонационално издирване едва на 1 февруари следващата година.

Преди това той се прочу с редица скандални случки, в които бе главно действащо лице. Негови близки и до днес подозират, че е убит или по политически причини, или заради финансовите афери, в които се забърка, или се е укрил някъде по света, за да избегне правосъдието у нас. Ако е жив, днес трябва да е на 70 години. 

Измиров е роден на 11 юли 1952 г. В зората на демокрацията той е главен счетоводител в Института по зеленчукови култури “Марица” - Пловдив. Това е последната му държавна работа. С падането на соцрежима пред него се открива хоризонт за частен бизнес, който върти умело на бързи обороти и в различни сфери - от търговия с плодове и зеленчуци във Виена, парфюмерия и козметика, до собствен шивашки цех. За известно време се установява да живее в австрийската столица. Една от успешните му сделки там е покупка на апартамент в средновековния замък Маргаретен в околностите на Виена. 

Скоро след това Измиров дарява баровския имот, но под формата на продажба, на Аграрния университет в Пловдив за сумата от 1 австрийски шилинг. Годината е 1994-та, а официалната версия за жеста на дарителя е наши преподаватели и студенти да обменят опит с австрийските си колеги и по време на престоя си там да отсядат в замъка, вместо да плащат за хотел. Впоследствие се оказва, че имотът в Австрия бил двукратно ипотекиран и никога не е ставал притежание на Аграрния, тъй като собствеността не била прехвърлена. Нещо повече - вузът платил на измамника 22 хиляди долара за обзавеждането.  

Три години преди да изчезне, Измиров сключва 10-годишен договор за стопанисване на бившата окръжна болница в Пловдив с Ефория "Зограф". Сградата, намираща се от южната страна на Пешеходния мост, е емблематична за града. Строена е през 1931 г. и дарена от цар Борис III на монасите в Атон. Измиров има идея да отдава сградата под наем, като според договора част от парите били за Ефорията, а с останалите смятал да я реставрира и превърне в модерен бизнес център. Междувременно бизнесменът се увлича от политика и става лидер на БЗНС-център, даже е кандидат за президент през 1996 г., а своята визия за демократичния път на България описва в книгата си "Нова България - дом за всички".

Ангажиментите по сградата обаче прехвърля на бивш боксьор, по-късно осъден до живот за убийство. В Ефория "Зограф" влизат символични наеми от имота, а срещу Измиров е заведено дело за пропуснати ползи. След дълги дела през януари 2003 г. Пловдивският окръжен съд прекратява договора с Измиров, който вече е изчезнал. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Тоя ще е далечна рода на нашия днешен търчи-лъжи Кирето.Ето,и оттогава

Тоя ще е далечна рода на нашия днешен търчи-лъжи Кирето.Ето,и оттогава

02.02.2023 | 11:00

Сме си патили от такива дебили като него.Покрил се е в чужбина,крадецът.

Отговори
3 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?