Следвайте ни

Екшън! Затворници пред бой в съдебната зала

Двама затворници едва не се сбиха във втора зала на окръжния съд, а само бързата намеса на близо една дузина съдебни охранители успя да предотврати по-сериозни последици. Това се случи днес на заседанието по делото срещу 29-годишния убиец Мартин Митев-Кабуто и 35-годишният Калоян Алексиев, който има зад гърба си 22 присъди за кражби. Двамата са обвинени за извършен на територията на зандана в Пловдив грабеж на мобилен телефон от сводника Калин Витанов, а изявлението на един от свидетелите успя да изкара подсъдимия Алексиев извън нерви.

В съдебната зала бяха разпитани четирима затворници и един надзирател, които направиха скандални разкрития за живота зад решетките. Те бяха докарани в храма на Темида от двойно повече униформени, които се наложи да охлаждат ескалиращото напрежение:

„Нямам нищо общо с този случай, но подсъдимият Алексиев искаше да го спасявам. Той ме бил призовал чрез адвокатката си. Искаше да кажа, че аз съм му му дал телефона, а той го бил дал на Витанов за 40 кутии цигари, но след като сводникът не платил, си го бил взел обратно – тоест телефона си е на Алексиев, а грабеж не е имало. Дори ми обясни точния модел и цвят на апарата“, заяви пред магистратите 28-годишният Ивайло Врацев, който излежава присъда за кражба и подчерта, че нито е присъствал на инцидента, нито използва мобилно устройство в зандана, понеже там било пълно със шпиони, които „пеели“ на ръководството, нито искал да лъже пред съда. „Тези момчета със сигурност са виновни, те са го направили! Не разбирам защо лъжат, само ще си навлекат по-тежки присъди“, добави той.

Тези думи провокираха подсъдимия Калоян Алексиев: „Какъв си ти бе, че да казваш какво съм бил направил аз и какво не съм направил“, развика се той. Секунди по-късно мъжът беше обграден от цял куп съдебни охранители, които го държаха, за да не може да стане от стола. Калоян продължаваше да буйства, а един от полицаите се наведе и му каза нещо на ухо, което явно постигна нужния успокоителен ефект.

„Бай Тошо, ти си работил в затвора, какви работи говори този“, обърна се подсъдимият към униформения и застана малко по-спокойно на мястото си.

Друг затворник и свидетел по делото Костадин Кашилски заяви пред магистратите, че те въобще нямат и представа за какво става въпрос в затвора. „Постоянно се крадат. Най-често става въпрос за телефони и наркотици. Зад решетките има и наркопартии“, каза Кашилски, който спял в стаята по време на грабежа, но разбрал точно за какво става въпрос. По думите му сводникът Калин Витанов, който в конкретния случай е пострадал от грабежа, върти бизнес с телефони от затвора, като дава апартаменти под наем с проститутки на центъра.

„Всички лишени от свобода имаме телефони, това е ясно на всеки. Мисля че Витанов дори се занимава и с разпространение на наркотици, което си е абсолютно нормално“, заяви 38-годишният Йордан Владиков, също призован като свидетел по делото. По време на инцидента той бил в приемното отделение, което било на долния етаж и не знае нищо за случая. Въпреки това Владиков разпозна белия телефон НТС, който е приобщен като доказателство и заяви, че той е бил на подсъдимия Алексиев.

Пред съда говори и 47-годишният Емил Стойчев, който работи в лечебницата към затвора и е прегледал Витанов след инцидента. Той съобщи, че сводникът е пристигнал в лазарета придружаван от един надзирател и се оплакал от болки в показалеца. „Травмата не беше сериозна, само му дадох обезболяващи, не се наложиха допълнителни манипулации или хоспитализация“, обясни Стойчев и разкри, че при него често идват момчета в тежко състояние, предизвикано от употребата на некачествен хероин.

На фона на всички тези показания, адвокат Звезделин Запрянов поиска извършване на комплексна съдебно психиатрична експертиза спряно Калин Витанов, която да установи дали той има склонност да лъже, тъй като показанията му били доста противоречиви, но получи отказ от съда.

Въпреки това делото не може да бъде приключено, тъй като от ръководството на зандана не били изпратили затворническите досиета на двамата подсъдими.

Следващото заседание е на 9 април. 

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?