Следвайте ни

Двойният убиец от „Гагарин“ дочака обвинение след година в ареста

viber icon

Йордан Таков изпразни цял пълнител в бащата и сина Васил и Христо Ботеви след скандал за общия им бизнес

Датата е 26 ноември 2019-а. В склад на ул. „Борба“ в Пловдив проехтяват изстрели. Полицията пристига на място и открива два трупа. Мъртвите са баща и син - Васил и Христо Ботеви. Там заварват и убиеца - Йордан Таков. Работи се по версия спречкване и конфликт между бизнес партньори. В труповете е изпразнен цял пълнител. Таков твърди, че е стрелял при неизбежна самоотбрана. 

Йордан Таков и Васил Ботев се познават от деца. Имат 5 години разлика. Двамата се увличат по спорта или по-точно по борба. Тренират заедно, делят тепиха, всеки знае за проблемите на другия. Васил постига огромни успехи в резултат на усилията си и става световен шампион по борба за младежи в Канада. Таков не изгрява в това поприще. След няколко години приятелите изцяло загърбват спорта и се ориентират в съвсем различна посока. Васил минава през полицейското училище в Пазарджик, след което се влива в редиците на сектор „Превенция и опазване на обществения ред“. През 2001-ва обаче е отстранен след поредица от сигнали за незаконна дейност и използване на служебното си положение. През следващите години има проблени със закона. През 2005-а е арестуван, тъй като в жилището му полицаите откриват „Калашников“ и множество патрони за него.  Шест години по-късно отново е задържан, но този път заради наркотици. Полицията му щрака белезниците при спецакция, насочена срещу наркобоса Георги Костадинов - Кадрито в пловдивското село Куртово Конаре.

Синът на Васил - Христо Ботев, който след време ще има общ бизнес с Таков, също се увлича по спорта и няколко години тренира борба. Впоследствие става учител по тенис на деца. Среща голямата си любов, правят сватба, ражда им се момиче. Бракът обаче не потръгва, отношенията помежду им се трансформират и тя го напуска. Не запазват контактите си, въпреки общото им дете. В досието на Христо има само наказания за нарушения на пътя.

След опитите си за успехи в спорта Йордан Таков се насочва към търговия и бизнес. През 2015-а заедно с Христо Ботев и Иван Нейчев регистрират фирмата „Сити Груп 1 БГ“, която се занимава с рециклиране на кафе-автомати. Взимат склад на ул. „Борба“ и развиват бизнеса си. Освен това имали и фирма за поставяне на вендинг-автомати.  Първоначално всичко върви добре, но след 2-3 години бизнесът зациклил, а печалбите намалели драстично. От последния финансов отчет на дружеството става ясно, че финансовата година е приключена на загуба.

Между съдружниците започват чести спорове и скандали. Напрежението екскалира на 26 ноември 2019-а при поредната кавга. Христо и баща му Васил поискали определена сума за фирмените дялове, скарали се, дори се стигнало до сбиване, за което подсказват разместените мебели и хаосът в склада, заварен от полицаите. Йордан Таков изкарал законно притежавания си пистолет „Макаров“, за който имал разрешително едва от няколко месеца, и стрелял, без да се поколебае. Изпразнил пълнителя в телата на двамата си съдружници. Изстрелите отекват из квартала. След минути мястото почернява от полиция, униформени са заградили периметъра. Заварват там и убиеца. Първото му изречение е, че е стрелял при самозащита, тъй като бил нападнат. Таков е арестуван и отведен за разпит.

Полицията започва да работи по различни версии, като водещата е проблемни бизнес отношения. Предполага се, че се спречкали заради пари. Друга версия е, че Таков си имал собствена фирма с идентична дейност, която спъвала развитието на общата му фирма с Христо и Васил Ботеви.

Таков е изправен пред съда. Прокуратурата иска постоянното му задържане, а самият той - по-лека мярка. Убиецът пробва три пъти да излезе от ареста, но безуспешно. На едно от заседанията Таков се опита да убеди магистратите, твърдейки, че е нямал избор и че здравето му куца.

„Цял живот съм бил честен и почтен човек. Никога не съм имал проблеми с органите на реда. Притежавам законно оръжие за самоотбрана. В склада бях нападнат от двама души - единият е мой съдружник,  другият е мой работник. Моля, ако е възможно, да ми смените мярката, понеже имам здравословни проблеми. От около 2 години получавам паник атаки. Те са свързани с това, че когато имам пристъп, не ми стига въздухът, тялото ми започва да трепери и не мога да си намеря място, ако стоя на едно място. Основната причина да искам изменение на мярката за неотклонение е, понеже мен като ме няма, няма кой да ми върши работата. Бих казал, че всичко вече е унищожено. Моята работа е специфична. За нея трябва да има едно доста така дълго обучение. Моята работа може да се върши и по телефона. Така че принципно, ако съм вкъщи, мога да работя и по телефона да им казвам какво да правят. Това е основното. Когато ме няма мен, няма кой да я върши тази работа, защото машината не е само да я избършете и да я заредите, а има още куп ремонти, които трябва да се направят. Основно аз съм си движил нещата, докато бях навън. 

Бях нападнат от тези двама души. Чудя се какво бих направил в случая, аз не виждам друг начин. Съжалявам за това, което се случи, но нямах избор. Аз знам историята на тези хора. Мога да кажа, че единият човек е престъпник, дори и убийство има.

Постъпих почтено и се обадих на телефонен 112. Успях да си спася живота. Какво трябваше да направя друго? Може би съм допуснал грешка, ако съм останал жив ли? Добре, ако е така, съм готов да я поправя веднага. Просто не знаех какво друго да направя, разбирате ли? Успях да си спася живота. Ако съм допуснал грешка, дайте да я поправим и да се свършва всичко!”

През цялото време защитниците на Таков настояват, че е действал при условия на неизбежна отбрана и не е имал друг избор, освен да стреля.

Опитите на Таков да излезе от ареста удрят на камък. Мотивите за отказа и на трите инстанции е, че при исканата от Таков по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“ има опасност той да извърши престъпление. Магистратите се аргументират с обществената опасност на престъплението и характеристичните му данни, които го  очертават като хладнокръвна личност, която би могла да действа отново, ако бъде предизвикана по съответен начин.

Адвокатите изтъкнаха и дългия период на задържане на Таков, който се доближава до максималния законов срок от година и половина.

Вчера обаче, месец преди този предвиден в закона период да изтече, прокуратурата внесе обвинителен акт за двойното убийство.  

При доказване на вина Таков може да лежи в затвора от 20 до 30 години или да получи доживотна присъда с или без право на замяна.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?