Следвайте ни

Два удара в Пловдив: Разкриха далавери с антики и трудов стаж

viber icon

Пловдивската полиция е направила два  удара срещу престъпността, съобщиха от прокуратурата.

Единият е за разкрит канал за незаконна търговия с археологически ценности. Повече подробности за престъплението ще бъдат съобщени на брифинг следобед от окръжния прокурор Румен Попов, Мария Тодорова, прокурор в Окръжна прокуратура-Пловдив и старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР-Пловдив.

Веднага след това районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев, колегата му Димитър Пехливанов и шефът на полицията ще изнесат подробности и за разбита схема за измама в големи размери и за съставяне на неистински официални документи – удостоверения за осигурителен стаж при пенсиониране, използвани пред ТП на НОИ  в  Пловдив.

През февруари т.г. „Марица“ публикува свое разследване за изчезването на стотици преписки, въз основа на които са отпуснати пенсии за осигурителен стаж и възраст в Пловдив. Тогава стана ясно, че след като е установено изчезването им, от засегнатите е било изискано да докажат наново стажа си. Голяма част от тях не са успели или са го доказали частично и не в същия вид. Затова  ведомството е настояло да възстановят получавани суми  години назад, които са били начислявани, но за които към днешна дата липсват документите, послужили като основание за това. Размерът им с лихвите стига до 100 000 лв. на човек.

Част от ощетените са завели съдебни дела и магистратите са се произнесли, че не могат да се считат за недобросъвестни, тъй като нямат вина за изгубването на преписките. 

От своя страна ръководството на ТП на НОИ в Пловдив твърдеше, че 116 от  240 пенсионери с липсващи преписки са подвели ведомството относно категория труд и стаж в мини под земята, за да получат по-висока пенсия, и това е доказано пред съда. Изчезналите преписки са минавали през един и същи контрольор, когото НОИ е дал на прокурор.

Очаквайте подробности!

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?