Следвайте ни

Доживотен затвор за полицая Караджов, застрелял родителите си

viber icon

Апелативният съд в Пловдив потвърди наказанието „доживотен затвор“ за бившия полицай Венцеслав Караджов. Той е признат за виновен в убийството на родителите си на 15 май 2016-а. 

Срещу доживотната присъда е постъпил протест от Апелативната прокуратура с искане да бъде изменена, като на бившия полицай бъде наложено наказание „доживотен затвор без замяна“. Срещу присъдата са постъпили и жалби от Караджов и от неговия защитник, като се иска да бъде постановена нова присъда и да бъде оправдан.

Пловдивският апелативен съд прецени, че протестът и жалбите са неоснователни.

Караджов бил единствен син и съответно единствен техен наследник. След тяхната смърт, съгласно Закона за наследството, той придобива всички техни права, включително правото им на собственост на имота. Именно за да не се налага да чака настъпването на естествената смърт и на двамата си родители, той е решил да умъртви и двамата едновременно и по този начин да стане едноличен собственик на имота. 

Убийството е извършено с особена жестокост, което се установява от доказателствата по делото и заключението на  комплексната трасологична, балистична и медицинска експертиза относно травматичните увреждания на жертвите и механизма на причиняването им, последователността на причиняване на нараняванията, посоката на изстрелите, положението на пострадалите и нападателя по време на изстрелите, момента на настъпване на смъртта. 

Караджов е изстрелял по двамата си родители общо 8 патрона. Според експертите изготвили заключението на направената му комплексна съдебно - психиатрична и психологична експертиза, той е проявил коравосърдечност и безчовечност, демонстрирал е отсъствие на състрадание.

„При определяне на вида на наложеното му наказание като смекчаващо отговорността обстоятелство е отчетено единствено чистото му съдебно минало, а като отегчаващи – наличието на шест квалифициращи обстоятелства, при които е извършено деянието, лошите характеристични данни на подсъдимия, събрани за различните етапи от неговия живот, незачитането нито на моралните, нито на законовите норми, когато те не са в негов интерес; отношенията му с едни от най-близките му хора – неговите родители, които надхвърлят рамките на нормални отношения между родители и син; начинът на извършване на убийството, извън правната квалификация на деянието, а именно – същото се явява екзекуция, при която родителите на подсъдимия не са имали никакъв шанс да се спасят или поне да потърсят помощ; действията на подсъдимия след извършване на деянието, са насочени единствено и само към прикриване на следите и опит разследването да бъде поведено в друга грешна посока, включително и факта, че в един продължителен период от време Караджов е подбуждал към лъжесвидетелстване членове на семейството си. 

Друго прието отегчаващо обстоятелство е фактът, че към момента на извършване на деянието Венцеслав Караджов е работел като полицейски служител. Същият съобразно своето образование и длъжност е бил призван не само да спазва закона, но и да следи за неговото спазване от трети лица и да санкционира тяхното противозаконно поведение. Вместо това се е саморазправил със своите родители, чрез извършване на най-тежкото престъпление срещу личността, а именно убийство“, се казва в мотивите на магистратите от Апелативниия съд в Пловдив. 

„Престъплението е предумишлено, което се установява от заключението на компютърно-техническата експертиза, изследвала неговия преносим компютър. В паметта за посещаваните интернет сайтове е видно, че е била търсена и четена информация за отровни гъби, кога е възможно отравяне на човек с отрова за мишки, отравяне с живак, информация за отравяния през кожата, видове отрови, киселини, отравяне чрез вдишване и пр. Датите на търсената информация съответстват на показанията на свидетели за засилена ексалация на напрежението между подсъдимия и родителите му след образуването на прокурорска преписка срещу Караджов, както и в периода след постановяване на съдебния акт на Окръжен съд - Пловдив за отхвърляне на иска му за собственост на имот, част от имота на родителите му, както и на записа на разговор, изготвен от самия подсъдим, между него и майка му. От него се установява, че подсъдимият е заплашвал с пистолет родителите си“, се казва още в мотивите на съда. 

От посочените доказателства следва изводът, че от словесни заплахи Караджов е преминал към подготовка за убийство на своите родители. Именно във връзка с тази подготовка, той многократно е търсил в Интернет информация за различни способи за умъртвяване, като е искал да избере най-сигурния и най-безопасния, с оглед неразкриване на извършителя на убийството.

Решението на Пловдивския апелативен съд подлежи на протест и обжалване пред ВКС.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?