До Пловдив: Мераклия купи имот на село на сляпо, оказа се къща на ужасите

Брокер и собственици на имот в пловдивско село прецакаха пловдивчанин, решил да го закупи по обява в интернет, научи „Марица“. Мераклията подписал предварителен договор без да огледа имота, но след като разбрал, че е измамен, се обърнал към съда. Преди два дни той излязъл с решение, според което собствениците на имота и продавачи в конкретния случай трябва да възстановят на подведения пловдивчанин капарото, което заплатил.

Случката се разиграла през октомври 2019-а. Тогава мераклията разглеждал обяви за къщи край Пловдив, където да се премести да живее и да избяга от големия град. Попаднал на обява за дворно място от 1600 м2, което се продава заедно с жилищна сграда. Свързал се по посочения телефон с агенцията за недвижими имоти, която го предлага от името на собствениците. Уговорил оглед  и такъв бил проведен на 11 октомври. Тогава обаче купувачът не успял да разгледа постройката в двора. Причината – имало куче, а и собственика на дърветата в двора не бил уведомен предварително за огледа. 

За да не се разколебае клиента му, брокерът му обяснил, че в имота има прекарано електричество и вода, включително, че водоснабдяването е осигурено чрез сондаж в самия имот. Впоследствие тези твърдения били потвърдени и от собствениците.


Пловдивчанинът склонил и в същия ден сключил предварителен договор с продавачите, по силата на който поел задължение да закупи имота, описан в нотариалния акт и предал капаро в размер на 1500 лева.Месец по-късно мераклията успял да огледа построката в двора. Установил, че не е годна за обитаване, а била самосрутена – нямала покрив и се разпадала. В имота нямало ток и вода, а сондата за вода се намирала в съседния имот. Нямало ограда, квадратурата на имота била различна от предлаганата с обявата, като действителната площ била доста по – малко, 1260 кв. метра. Ужасен от гледката, купувачът се отказал от сключения договор. Тъй като продавачите отказали, той завел иск в съда да мъ бъде върнато в двоен размер даденото капаро. 

Районният съд в Пловдив удовлeтворил искането му да се развали договора, но му присъдил общо 1500 лв. – толкова, колкото е дал, като двамата собственици на имота трябва да платят по 750 лв. Решението на магистратите подлежи на обжалване в двусдмичен срок пред Окръжния съд. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Андрей

Андрей

10.08.2021 | 22:56

Мойта къща продадох без посредник и апартамента ще го продам

Отговори
7 0
Мдаа!

Мдаа!

10.08.2021 | 19:22

Тия брокери са големи мръсници: имаме къща на село, запустяла, но засега не я продаваме, мислим, чукваме в Гугъл името на нашето село, как вървят къщите и излиза нашата къща, нащракали снимки отвън. Изобщо тия играят с някой от самото село, който е в течение с нещата, по селата хората се знаят - приблизителни цени, като си слагат комисионни, телефони на собствениците, всички запустяли къщи се качват и ако им мине номера ще си щипнат комисионна, паднала от небето!

Отговори
10 0
Отивай  си

Отивай си

10.08.2021 | 16:51

Браво би Тони! Прясна,прясна новина,направо пари. И за чий ч еп изобщо пишеш? Никой ли не ти е казал,че не ставаш?

Отговори
3 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?