Следвайте ни

Обвиниха пълномощника на фирмата, съборила къщата на Куцоглу в центъра на града

viber icon

Окръжната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняема за сагата със съборената вековна сграда на ул. „Гладстон“ 54-годишната Вероника Иванова, която е пълномощник на дружеството "Неокор Билдинг", стопанисващо имота.

Спрямо Иванова е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 2 000 лева, като същата е потвърдена от съда. По делото предстои предявяване на материалите, приключване на разследването в законния срок и внасяне на обвинителен акт в съда.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което пълномощничката е обвинена, е до 5 години „лишаване от свобода“ и глоба от 2 000 до 10 000 лева.  

Поредното посегателството по посока на културното наследство на Пловдив стана на 5 юни миналата година, когато знаковата къща на Куцоглу в центъра на града беше съборена. Сигналът за неправомерните дейности бе подаден от граждани, станали свидетели на срутването. 

Дълги години къщата се използваше за детска градина, а след това беше върната на собствениците и затворена. Преди да бъде съборена, в сградата на улица "Гладстон" 12 се извършваше ремонт. Според издаденото разрешение за строеж собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата. Те обаче не са се съобразили с това изискване и съборили къщата на Куцоглу.

Собственикът е фирма "Неокор Билдинг"от Пловдив, на която тогава бе връчена заповед за незабавното спиране на строежа.

Събарянето бе определено като незаконно, защото къщата има статута и на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и същевременно попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Системи от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“.

Проверка на „Марица“ тогава показа, че собственикът на съборената къща "Неокор билдинг" ЕООД е в черния списък с длъжници на НАП. Фирмата е регистрирана от Светослав Митов през лятото на 2017 година, но има 7 запора.

В коментар на случилото се, Митов заяви, че проливните дъждове са подкопали стените на къщата и тя сама е щяла да падне.

Разрешението за реконструкцията на старата къща от наследството на Куцоглу е подписано на 26 март миналата година от главния архитект на район "Централен" Петър Петров и в него изрично е записано, че се дава за "ремонт, реконструкция и възстановяване на съществуващата сграда". След като е съгласувано с РДНСК и влязло в сила, не може да бъде отменено от кметството, а само с решение на съда. 

В проекта на арх. Румяна Пройкова се посочва, че при реконструкцията от къщата трябва да бъдат запазени две фасади - южната и западната, а останалата част да се възстанови в същия обем след реконструкцията.

На 5 юни от сградата бяха останали две стени, но на следващия ден и те бяха съборени.

Двуетажната къща е строена през 1910 г. по проект на Йосиф Шнитер. Влиза в активите на прочутата фамилия по-късно, била е собственост на най-големия син на Анастас Куцоглу - Васил. Имотът се национализира през 1944-та година. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?