Следвайте ни

До 20 бона дневен оборот докарвал ромският продавалник в Пловдив ВИДЕО

Парите от далаверата били изпрани чрез строеж на сватбен дом и кооперация

viber icon

До 20 000 лв. дневен оборот докарвали сайтовете за обувки-менте, собственост на двамата братя. Това каза на брифинг директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев по повод разкритата схема за пране на пари чрез турски маратонки. 

Той посочи, че престъпната групичка е обект на разработка от месец август миналата година. „Извършиха се претърсвания и изземвания на 10 адреса в Пловдив – иззети са компютри, обувки, мобилни телефони. Разполагаме с достатъчно доказателства за извършеното престъпление“, подчерта Рогачев и допълни, че в понеделник ще се поиска постоянното задържане на арестуваните. 

Обувките-менте, внесени контрабандно от Турция, са били продавани през 4 сайта. „Последните две години са изпрани над 700 000 лв., които били изпращани по личната сметка на един от основните организатори. От тази сметка парите били препращани в друга, на името на търговско дружество на единия от братята. Парите са изпрани чрез посрояването на ритуален дом за сватби в „Изгрев“.

Построена е и четириетажна кооперация в града на терен, който по документи се води гола земя“, каза окръжният прокурор Румен Попов и допълни, че ръководителите са водили луксозен начин на живот, което не подхожда на хора без доходи. 

Операцията е осъществена след получаването на оперативна информация, че е докарана нова стока. На място идват служителите на „Икономическа полиция“, които откриват тайник зад специална подвижна стена. 

„Приоритет на полицията и прокуратурата не е само разкриването на търговията, а къде отиват парите, тоест прането на пари. В тази връзка смятам, че е постигнат един много добър резултат“, посочи Попов. 

Окръжният прокурор разкри и схемата, по която се е извършвала нелегалната търговия. Имало е човек, който отговаря само и единствено за тайния склад. След получаването на поръчка за обувки по интернет, се използвали подставени лица. Те взимат поръчната стока, изпращат я чрез куриерска фирма и с това се изчерпват задълженията им. 

Клиентите са заплащали поръчките само по банков път по сметка директно на ръководителите. Те теглят парите в кеш и не ги декларират. След това се нареждат към дружеството на единия брат. Те са плащали мизерни суми за дейността на ритуалния дом, като същевременно са ди докарвали хиляди и са живели като барони. 

Начело на измамната схема са братята Ремзи и Исмаил Ябанджъ. Сред задържаните са още Александър Атанасов, Фатма Юсюф ,Мария Атанасова, Ангел Симов , Георги Майсторски, Неджати Ябанджъ и Сабре Ябанджъ. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Йоан

Йоан

22.01.2021 | 18:28

Ай ся да ви видим как ще ги накажете или пак само пиар си правите???

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?