Следвайте ни

До 1000 лв. взимали „бушоните“ в разбитата схема за пране на пари СНИМКИ

viber icon


От 500 до 1000 лв. било възнаграждението за подставените лица, участвали в разбитата мащабна схема за пране на пари. 10 % от пренасочената сума пък била наградата за главните организатори, намиращи се под мозъка на схемата в йерархията. Това каза на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. 

„В началото на миналата седмица постъпи информация, че би следвало в рамките на 3 седмици да постъпят 40 милиона евро, които чрез различни подставени лица да бъдат пренасочени към други държави или да бъдат изтеглени. За 3 дни постъпиха  1 600 000 евро и 1 750 000 шатски долара, коти чрез съответните банкови механизми бяха блокирани преди да  бъдат изтеглени“, каза Попов и обясни схемата на действие за пране на пари чрез фишинг измами.  

„Едното от обвиняемите лица – жена, е набирала подставени лица, създавала им е дружестав, откривани са банкови сметки поне в две банки,  където са постъпвали съответните суми или се очаквало след проформа фактура да постъпят. Междувременно подставените лица са получавали електронен подпис, който се предавал на жената.  От своя страна тя го е предавала на другия обвиняем, който е мъж от ливански произход. Към момента на задържането им са използвани всички възможни служители на БОП, като са претърсени 7 обекта. Там са намерени множесто флашки, елетронни подписи, документи - чинно подредени за всяко едно от подставените лица“, посочи окръжният прокурор на Пловдив. Той допълни, че само от началото на април са създадени 15 нови дружества с цел пране на пари - бързото усвояване и пренасочването на суми.  

За две години задържаните са успели да пренасочат или изтеглят от чужбина чрез получаването им по схема в Пловдивско общо 1 200 000 долара и 200 000 евро.

„Беше установено, че са били пренасочени чрез компютърни измами в страни-членки и такива, които не са част от ЕС. В резултат на бързите действия на БОП-Пловдив, съвместно с други служби в страната и двама наблюдаващи прокурори, в четвъртък при условията на неотложност с епристъпи към реализация на операцията и задържането на лицата.  В резултат на съвместните действия бяха блокирани 1 750 000 долара и 1 400 000 евро. Задържани бяха дузина лица, на 2 са повдигнати обвинения. В момента на акцията бе установено, че се подготвят нови 10 дружества , отново на подставени лица с нисък социален статус, които да бъдат изпозлвани за престъпната схема“, посочи Румен Попов.  

По думите му, има данни че схемата действа от 2 години, под различна форма. 

„На върха на схемата е лице, обявено за издирване с червена бюлетина на Интерпол по искане на Великобритания, именно заради фишинг измами и пране на пари. Чрез различни компютърни умения и хакерски способности е достигано до банковите сметки на различни дръжества. Финансовият поток, който е наличен, е бил пренасочват към подставени лица в страната или в чужбина. Възможно е парите да преминат през територията на няколко срани. Ако дружеството е „ударено“ в Хонконг, защото едното е такова, сметките се пренасоват към други държави, откъдето постъпва към подставени „бушони“.  Те от своя страна веднага или изтеглят парите, или ги пренасочават към крайната дестинция,  която е Китай. Парите постъпват в съответната банкова сметка на името на подставено лице, чрез електронен подпис се пренареждат към друга държаваил и се изтеглят“, обясни Попов. 

Той посочи, че всички подставени лица са знаели в какво участват. 

„Няма данни за участие на банкови служители, касае се за различни банки. Навсякъде, където би било възможно да отворят банкови сметки – лицата са се възползвали“, добави окръжният прокурор. 

Две лица се издирват  във връзка със схемата – това са нейните мозъци – датски гражданин от арабски произход и ливански гражданин. 

Във връзка с акцията шефът на БОП-Пловдив Димитър Александров каза, че в акцията е взел участие целият състав на структурата. Участвали са също служители от три отдела на ГДБОП, както и такива от ДАНС. 

Наблюдаващият прокурор Петър Петров посочи, че задържаната жена е на 62 години, а нейният съучастник – на 42 години. И двамата са осъждани. Спрямо Янушева има три осъдителни присъди за измами, обсебване и съставяне на документи с невярно съдържание. 42-годишният мъж има влязва в сила присъда за закана за убийство и за неизплащане на издържка. Той е от ливански произход, но има български единен граждански номер. 

Наказанието за задържаните би могло да бъде от 3 до 12 години затвор, както и глоба от 20 до 200 000 лв. Внесено е искане за налагане на запор върху банковата сметка, в която все още има  1 400 000 евро.  

снимки от Франк Воща

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?