Следвайте ни

Длъжник издал лихваря Бойко от „Прослав“ СНИМКИ

viber icon

Лихварят Бойко от пловдивския квартал „Прослав“ е задържан след сигнал от длъжник, взел заем от него. Това каза на брифинг заместник-окръжният прокурор Галина Андреева. 

Арестуваният работел като кредитен консултант към небанкова финансова институция, като паралелно с това е оперирал със собствени средства и е раздавал заеми срещу лихваот 10 до 15 % месечно. Пред неговия дом функционира денонощен магазин за алкохол и цигари, стопанисвани от него и съпругата му. Точно на продавачките там длъжниците давали вноските.  

„За обезпечения той приемал записи на заповед, залози на движими вещи, давали са му пълномощни да се разпорежда с чужди коли и са били учредявани ипотеки“, каза Андреева. Лихварят се е занимавал с тази си дейност от началото на 2018-а до момента на задържането му. Отпуснал е кредити поне на 20 лица за общо 60 000 лв., като е придобил неправомерни доходи в размер на 80 бона. Разпитани са над 25 души, част от тях пред съдия. 

Предстои да се установят още пострадали от неговата дейност, както и да се уточнява дали има още дадени заеми и спечелени пари от това. Галина Андреева призова: „Ако има пострадали от тази лихварска дейност, с които още не сме се свързали, нека да сигнализират на прокуратурата или на Икономическа полиция“. 

Директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев посочи, че арестуваният лихвар е с чисто съдебно минало, не е криминално проявен. 

При извършените претърсвания и изземвания са били намерени и иззети чужди лични и банкови карти с ПИН-кодове, множество документи, включително записи на заповед, над 50 големи талона на леки автомобили, тефтери със записки на имена и суми, както и договори за заеми, пари в брой на стойност около 10 000 лв. и множество заложени  вещи.

„Има достатъчно доказателства, които го уличават“, посочи Рогачев. 

Лихварят е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо него на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Предвиденото от закона наказание е затвор от 5 до 10 години, както и конфискация на част или цялото му имущество. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?