Следвайте ни

Десетки риболовци на протест след трагедията в Кричим

viber icon

Над  50 риболовци се събраха на пътя Кричим-Девин на мирен протест. Причината за недоволството бе трагичният инцидент от 1 май, когато 60-годишен мъж от Пазарджик се удави във водите на река Въча. Протестиращите имаха намерение да затворят пътя и да блокират движението, но не получиха разрешение за това. Униформените, които присъстваха, не им позволиха да излязат на асфалта, въпреки желанието на събралите се риболовци. 

На 1 май 60-годишният рибар от Пазарджик е навлязъл във водата на реката, като според очевидци огромна приливна вълна, пусната от водноелектрическата централа, го е отнесла.  Не се задействала оповестителната система. Събралите се рибари твърдят, че това не е първият подобен случай.

Един от протестиращите – Денис Исов, посочи, че на няколко пъти му се е налагалода рискува живота си, за да спасява отнесени от бурните води. Той поясни, че живее 32 години в Кричим и досега не е чул и звук от оповестителна система. 

От НЕК обясняват, инцидентът е станал на близо 3 км от ВЕЦ „Кричим“ и на 2 км от разпределителната шахта на „Напоителни системи“. В деня на инцидента била изпусната вода само за регулярен ежедневен график на производство на електроенегрия. Не са били изпускани високи води от язовира и не е била задействата наличната алармена система. 

Протестиращите заявиха, че ще продължат с недоволството си. „Този път не ни позволиха, но следващия, ако е необходимо, ще бъде насила!“, каза Исов. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Филибелия

Филибелия

17.05.2021 | 13:31

Ако не се вземат мерки от НЕК-а има и други начини.Просто се ликвидира ВЕЦ-а. Тогава ще видим кое го,ведо ще изреве.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?