71

Десетки глоби на частни линейки за превишена скорост, съдът ги отменя

Десетки глоби за превишена скорост отнасят пловдивски частни линейки, докато буквално хвърчат, за да спасят поредния човешки живот. Наложените санкции обаче биват отменени от съда.

С едно от последните си решения Районният съд в града под тепетата отменя електронен фиш за 400 лв. за превишена скорост на линейка на 15 юли 2020 г., когато COVID-19 покосяваше наред. Автомобилът със специален режим на движение е засечен на бул. „Цариградско шосе“ да се движи с  87 km/h, като е превишил максимално допустимата скорост с 37 km/h при извършване на спешен превоз на пациент. Нарушението е заснето с полицейска камера. Съдът обаче го отменил . 

"Неправилно обаче е ангажирана отговорността на жалбоподателя. Извършеното нарушение е с МПС, представляващо специален автомобил - линейка, а съгласно чл. 189, ал. 6 ЗДвП, издаденият електронен фиш се анулира, ако от събраните доказателства е установено, че нарушението е извършено с моторно превозно средство със специален режим на движение. Видно от писмените доказателства процесното МПС е именно такова, а от снимковия материал, приложен към процесния електронен фиш, е видно освен, че процесното МПС е оборудвано като такова със специален режим на движение като линейка. От доказателствата по делото се установява, че към момента на установяване на нарушението автомобилът е изпълнявал именно тези си функции като е превозвал пациент за извършване на спешна медицинска помощ. Съгласно чл. 92, ал. 1, т. 2 от ЗДвП, водач на моторно превозно средство със специален режим на движение може да надвишава разрешената максимална скорост на движение, доколкото няма да застраши живот или имущество. В конкретния случай не е доказано /нито пък има твърдения в тази насока/ да е застрашен нечий живот или пък да е застрашено имущество на конкретно лице. Липсват данни за настъпили вреди. Всичко гореизложено обуславя и извода, че в конкретния случай неправилно е била ангажирана административно-наказателната отговорност на жалбоподателя за извършеното нарушение, тъй като водачът на МПС със специален режим на движение, оборудван като линейка се е движил правомерно, въпреки че скоростта му е била превишена. Затова и електронният фиш е незаконосъобразен и следва да бъде отменен на това основание", гласят подробните мотиви за решението на съда. 

Идентични са и решенията за други нарушения.  "Това нарушение беше по време на ковида. Тогава имаше много случаи, точно в пика на пандемията. Обадят се, бързаме, караме. Все пак не отиваме на сладкарница, а да спасяваме човешки животи", коментира Георги Георгиев, управител на частна фирма за медицинска помощ и медицински транспорт. Само неговите линейки, които транспортират болни из цяла България, дори и в чужбина, са глобявани над 30 пъти. "Повечето от глобите вече паднаха в съда", обобщи той.  Линейките са засичани с превишена скорост в Смолянско, в Плевенско по други места в страната. 

"До линейкии опряха?", пита Георгиев. И предлага полицията да разреши този казус, за да не се стига до постоянни обжалвания  и постоянни дела. Той даде и друг пример, когато получава два фиша за едно и също нарушение на линейка с включени буркани и сирени. Спешният автомобил бил заснет от камера на КАТ на път за пациент в критично състояние. Първият фиш за 600 лева паднал в съда, но на негово място пристигнал нов, с различен номер. Оказва се, че собствениците на специализирания автомобил са се вкарали в административен капан, но по невнимание. На 2 октомври 2020 г. Георги Георгиев кара линейката с близо 100 км/ч, при разрешени 50. Той обаче бърза за адрес в Смолян. Камера край село Хвойна го снима и пристига фиш за 600 лева. Георгиев обжалва и фишът е отменен. След година и половина получава за втори път фиш, този път на негово име.

„Отивахме на адрес. Получихме сигнал, че състоянието на пациента се влошава и тогава се принудихме да ползваме сметлинен и звуков сигнал. Може да се установи това нещо с GPS-а на автомобила и с амбулаторния лист на пациента”, заяви Георги Георгиев.

От полицията в Смолян са му казали, че при повторното възражение и представяне на необходимите документи фиша му вероятно ще бъде отменен.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?