46
Следвайте ни

Дело след дело срещу Общината за изпотрошени коли на Рогошко шосе

viber icon

Масово застрахователи водят дела срещу Община Пловдив заради състоянието на пътищата и настъпили щети по коли. Средно на месец предявените искове са над 10, сочи бърз преглед в електронната система за публикуване на съдебни актове. В по-голямата част от случаите магистратите отсъждат в полза на застрахователните компании, които са заплатили съответния ремонт на потърпевшия шофьор. Така на практика щетите са за сметка на общинската хазна, което означава, че се бърка в джоба на всички данъкоплатци в Пловдив.

В последните две години все по-често случаите засягат печално известното Рогошко шосе, което всеки ден троши поне по една кола. Процедурата е следната. Возилото на шофьор потъва в дупка, в резултат на което има нанесени материални щети. Потърпевшият търси застрахователя си. Следва опис на щетите, оценка на ремонта и изплащане. От своя страна застрахователната компания предявява претенции към стопанина на пътя в лицето на Общината за изплатените средства, тъй като е длъжна да упражнява непосредствен и постоянен контрол спрямо своите служители, на които е възложила дейността по поддържане на пътната мрежа в изправност.

Дела се водят заради щети от зейнали ями из целия град, като през последните месеци най-много са претенциите именно за Рогошко шосе и булеварди в район „Южен“. Присъдените обезщетения, които трябва да заплаща Общината, варират средно от 150 до 500 лв. - в зависимост от стойността на ремонта. Най-често става въпрос за спукани гуми, изкривени или направо спукани джанти и изкъртени резервоари.

Юристи коментираха пред "Марица", че в последните години хората са се научили да търсят правата си и все повече го правят. Прогнозата им е, че подобни дела ще задръстят съда, ако състоянието на Рогошко шосе и, респективно, на останалите възлови пътни артерии в града не се подобри значително в най-скоро време. Ако това се случи, ще се избегнат разточителните разправии както на шофьорите с техния застраховател, така и на застрахователните компании с Общината.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?