Следвайте ни

Прокуратурата подхваща Дома за възрастни с деменция в Пловдив

viber icon

 Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди незабавна проверка на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в Пловдив. по повод излъчен репортаж по Нова телевизия, в който са изнесени факти за грубо отношение към болните. 

Служители на "Криминална полиция"  ще влязат в дома за да проверят условията и отношението към обитателите на центъра. 

Проверката е във връзка с евентуално извършени престъпления по чл. 137 от Наказателния кодекс – за това, че е изложено на опасност лице, лишено от възможност да се самозапазва, поради безпомощност, престарялост или болест и че не му е оказана помощ, като и по чл. 143 от Наказателния кодекс – за упражняване на принуда, уточняват от прокуратурата.

Заместник-кметът по социални дейности Анести Тимчев и директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Надя Танева  вече реагираха и извършиха проверка в центъра. Резултатите от нея ще бъдат огласени на пресконференция днес. 

Нова телевизия показа близки на настанени болни, които свидетелстват за синини по тялото на своите родители, за това, че ги заключват. Служител в центъра, пожелал да остане анонимен, е направил и видеозаписи, на които се чува грубото отношение към болните, включително и закани към тях. Той свидетелства и че болните са заключвани за дълго време като наказание, а понякога и през нощта.

Има съмнения, че на пациентите са се давали и лекарства, които да ги упояват, за да не създават притеснения за персонала. Близка на болна жена свидетелства за епикриза, в която пише, че болна с деменция жена е лежала в психиатрията в Пловдив, което категорично не отговаря на истината, а на болната й е давано лекарство за шизофрения.

Центърът се смята за едно от най-елитните заведения от този тип, като за едно място там се борят около 60 души и се чака с месеци. Този център от семеен тип е създаден преди 4 години, заедно с още три подобни - два за хора с деменция и два за психично болни.

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че е започнала проверка. Това, което се констатира до момента е изключително добри материални условия, но ниско качеството на персонала. По думите на Сачева отношението, което служителите имат към болните, е абсолютно недопустимо.

Събрали са достатъчно материали, които министерството смята да предаде на прокуратурата."Надяваме се за този случай да има най-тежки наказания", каза още министър Деница Сачева.

Припомняме, че в първите дни на годината омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор за 24 смъртни случая през 2019 г. в дом за хора с деменция. Внезапна проверка на експерти е констатирала изключително лоши условия на живот в социалната институция в с. Горско Косово.

Тогава от социалното министерство заявиха, че няма констатирани нарушения при тяхна проверка.

Домовете за възрастни хора, които страдат от деменция, в България са 14.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?