Следвайте ни

Дария се върна у дома

Момиченцето, което падна от прозореца, докато родителите му спят пияни, остава със семейството си

viber icon

Момиченцето на година и 4 месеца, което падна от прозореца на дома си, докато родителите  спят подпийнали, вече е изписано от болницата. Дария е отново у дома заедно с майка си и баща си, не се налага извеждане от семейството. Лекарите уверяват, че травмата на главата няма да се отрази трайно на здравословното й състояние в бъдеще. В момента момиченцето приема само капки за очи, съобщи шефката на „Социално подпомагане” Надя Танева.

Инцидентът стана на 6 септември. Заради тежката черепно-мозъчна травма Дария бе приета в болница с опасност за живота, след което състоянието й се стабилизира и подобри. Социалните служби се самосезираха, започна и досъдебно производство.

„Семейството ползва социални услуги от деня на инцидента и съдейства изцяло. В момента се работи за надграждане на родителския капацитет. Майката и бащата осъзнават своята грешка. Изпълнили са всичките ни предписания. Това ни говори, че родителите  адекватно обгрижват своето дете”, каза Танева.

Изпратен е доклад до прокуратурата, от „Социално подпомагане” поддържат  връзка с разследващия полицай по случая. „Пратили сме писмо до Районна прокуратура, от която искаме писмена информация дали семейството ще бъде подведено под отговорност и на какъв етап е работата по случая. До момента такива действия няма. Има срок, който тече, и е около  4 месеца. Ако се стигне до търсене на наказателна отговорност и не може Дария да се отглежда в семейна среда поради тези обективни причини, е подадено заявление и тече проучване на бабата и лелята на Дария. Към момента можем да заявим, че тя може да се отглежда при близки и роднини – но само, ако остане без родителите си заради арест или понасяне на наказание”, заяви Надя Танева. И добави:  „Социалните работници работим децата да остават в семейна среда. В продължение на един месец имахме ежедневни срещи със семейството, за да надградим техните родителски умения и да ги успокоим – защото те бяха много стресирани. При всички тези спекулации, че социалните работници отнемат деца, случаят с Дария е пример как се стремим точно към обратното – децата да остават в семейна среда с изключителна подкрепа и навременна помощ. Могат да бъдат изведени само  в рискови ситуации и тогава, когато има насилие, и то сериозно”.

В хода на консултациите бащата признал, че има нужда от помощ, тъй като на 63-годишна възраст за първи път е татко. Трудно му е да свикне с новите ангажименти и тази своя нова роля. Затова се работи за повишаване на родителските умения.

„Доста време ни трябваше и продължаваме да работим относно стреса, който преживяха родителите. Много крайни бяха реакциите към семейството. Това, което нагнети ситуацията, е употребата на алкохол. Ако се е случило на детска площадка - за съжаление деца падат от пързалки, избиват си зъбите -това са инциденти и по никакъв начин родителите не се третират като едва ли не престъпници. Освен това да си представим, че ако не бяха пили алкохол, а майката беше пуснала прахосмукачка, пак нямаше да разбере, че детето пада от прозореца. Затова подчертавам, че след всичките наши срещи, проучвания, сме със заключението, че това е инцидент в семейството. Нито едно семейство не застраховано от подобни злополуки. Апелирам всички родители да се грижат адекватно за децата и да избягват нелепи ситуации – детско легло до прозорец, до котлон, под картина”, каза Надя Танева.

Тя увери, че Дария се отглежда адекватно. Всички около семейството твърдят , че всеки ден детето се извежда на разходка. Никога не са се чували крясъци. „Това, от което се притеснявахме, че те принципно злоупотребяват с алкохол, не се потвърди.  Обществото настръхна: те се напиха посред бял ден, заспаха и детето им падна през прозореца. Колко са безотговорни!” В първия момента така се реагира. Затова на нас ни трябваше повече време да проучим всичко, защото не е толкова лесно да се стигне до действителността”, каза още Танева. 

Тя обобщи, че семейството си е взело сериозна поука. Но социалните ще следят дали няма да има нови произшествия. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?