Следвайте ни

ДАНС удари фирма за бързи кредити след заем в Пловдив

viber icon

Фирма за бързи кредити попадна под ударите на Държавна агенция „Национална сигурност“, след сключен договор за заем с клиент от Пловдив, научи "Марица". 

На 29 януари тази година от служители на ДАНС била извършена проверка на „БИ ЕНД ДЖИ КРЕДИТ“ ООД с цел установяваване изпълнението на задълженията на финансовата институция съгласно Закона за мерките срещу изпирането на пари през периода 01.01.2019 г. -30.09.2019 г. За целите на проверката от „БИ ЕНД ДЖИ КРЕДИТ“ ООД  предоставили нужните документи, един от които копие на досие по Договор за кредит с кредитополучател С.Б.Р.

В хода на  порверката било установено, че като задължено лице кредитното дружество е било длъжно да идентифицира клиента преди сключването на договора  чрез представяне на официален документ за самоличност и снемане на копие от него. Това обаче не било направено. 

Във връзка с  констатациите от проверката било установено нарушение и съставен акт за 5000 лв., а въз основа на него и наказателно постановление.

Фирмата за бързи кредити обжалвала пред Районния съд в града под тепетата с мотива, че данните за лицето, сключило договора за кредит, били събрани от удостоверението за постоянно пребиваване, което представлявало официален документ, издаден от МВР.

В становището било посочено също, че установеният пропуск бил отстранен незабавно в хода на проверката.

Магистратите обаче били категорични, че съгласно разпоредбата идентифицирането на физическите лица се извършва чрез представяне на официален документ за самоличност, което фирмата за бързи кредити не е изпълнила. Така санкцията в размер на 5000 лв. е потвърдена. Решението е обжалвано пред Административния съд в Пловдив, но отново неуспешно за фирмата за бързи кредити.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Лилия Кръстанова

Лилия Кръстанова

16.11.2020 | 20:16

Видях предложението на БНПариба, кандидатсвах, в но получих отказ, защото съм лоялен клиент, с добра кредитна история, коректен платец.

Отговори
1 0
Ванеса

Ванеса

16.11.2020 | 15:40

Иска ми се да ги закрият всичките.И банките предлагат краткосрочни заеми.Поне не лъжат клиентите,като тези

Отговори
0 0
Данс танцьори

Данс танцьори

15.11.2020 | 17:16

5000 лева голям удар Данс -колкото една заплата на шефа на Данс . Това ли ви е гордостта ? То яката работа

Отговори
12 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?