1553

Да пуска тото! Пловдивски шофьор спаси книжката заради полицейска грешка

Пловдивски шофьор се оказа късметлията на годината. Той успя да спаси книжката си и да отърве глоба в размер на 2000 лв. 

Случката се разиграла на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Цар Борис Трети Обединител". Патрулка била изпратена по сигнал за изоставен бял мерцедес. При отиване на място установили същият в движение. Шофьорът лъхал на алкохол и поради обстоятелството, че полицейските служители не разполагали с техническо средство за тестване, водачът бил откаран в сградата на Четвърто районно.  Там отказал да бъде тестван за употребата на алкохол. Бил му издаден талон за медицинско изследване, като
в срок до 45 минути шофьорът трябвало да се яви в УМБАЛ ,,Св. Георги‘‘ да даде кръвна проба. Взели му и книжката, след което бил освободен от сградата на полицейското управление.

Униформените се върнали с полицейския автомобил в близост до първоначалното място, където бил мерцедеса и отново установили, че мъжът зад волана си кара колата. Спрели го за втори път.  Започнало извършването на проверка и същият повторно бил поканен да бъде тестван за употребата на алкохол. Шофьорът бил откаран в сградата на болницата, но това било след изтичането на часа до който е следвало да  се яви да даде кръвна проба. Медицинските лица там отказали да вземат кръвна
проба след изтичането на срока. 

Тогава единият полицай, с оглед гарантиране правото на защита водача на мерцедеса, издал нов талон за медицинско изследване. Шофьорът, обаче, отказал да даде кръвна проба за установяване употребата на алкохол. Така се простил с книжката си за две години и му била наложена глоба в размер на 2000 лв. 

Той обжалвал наказанието си, като магистратите изцяло го отменили. "Показанията и на двамата полицаи бяха в насока, че докато тече проверката е бил изтекъл срокът за даване на кръвна проба, но според тях, жалбоподателят е нямало да даде такава. Тук е мястото да се отбележи, че административно-наказателната отговорност е лична и не може да почива на предположения и след като едно лице е било лишено от дадено право не би могло да се вмени в негова вина това обстоятелство. Дори и показанията на полицейските служители бяха в насока, че след като е бил отказано да се вземе кръвна проба, поради изтекъл срок, за да се гарантира правото на защита на жалбоподателя са издали нов талон за медицинско изследване, заради вторият му отказ.  Ето защо, обжалваното наказателно постановление, като неправилно и незаконосъобразно, следва да бъде отменено изцяло, доколкото водачът обективно е бил лишен от възможността да се яви в болнично заведение и да даде кръвна проба", се казва в мотивите на съда. 

МВР трябва да брои 500 лв. на шофьора за направени съдебни разноски. Все пак решението на съда подлежи на обжалване пред Административния съд в града под тепетата. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?