1939

Да гониш Михаля, или издирване по български

Епидемия от изчезнали разкри колко тромава и неефикасна е действащата система

Ако България е на незавидна позиция в множество европейски и световни класации по редица критерии, то със сигурност в една е първенец - по мудност и административна тежест в издирването на изчезнали хора. А напоследък се забелязва епидемия от подобни случаи. За да предприеме една институция действие за издирване, то тя е зависима и трябва да иска разрешение от поне други две. В цялата тази игра на време обаче има само губещи, затова близките често разчитат на доброволци. Така издирването по български обичайно става опасна игра от типа „да гониш Михаля“.

Броят на безследно изчезналите в България всяка година е променлив. През 2022 г. за издирване са били обявени общо 839 души. Намерени са 736, живи или мъртви, сочат данните на МВР. От вътрешното ведомство обаче подчертават, че един човек може да бъде вписан за издирване няколко пъти, като това се получава при подаване на повече от един сигнал за едно и също лице. Статистиката през годините сочи, че успеваемостта при издирване е между 80 и 90%. 2022 година не прави изключение, като неоткритите лица са малка част от общия брой издирвани.

Причините за изчезването на хора са най-различни. Най-често обаче става въпрос за семейно неразбирателство, скандал, дори чиста проба инат и вид отмъщение. При други ситуации се касае за психично болни или възрастни хора. Това, което важи за всички случаи, е ангажирането на огромен ресурс. Служителите на конкретна областна полицейска дирекция се вдигат на пожар, включват се следови кучета, с издирването се заемат спасители, пожарникари, да не говорим за роднини, приятели и десетки доброволци. Често този „пожар“ и паника са запалени и се поддържат от близките, които пишат тревожни постове в социалните мрежи и дават интервюта по медиите.

Не всички факти обаче излизат наяве. Съвсем логично, близките ще направят всичко възможно да бъде открит изчезнал от семейството им, но премълчаването на факти, освен че затруднява МВР, заблуждава обществото, което с отворени ръце винаги е готово да съчувства и да съдейства. По презумпция, когато изчезне дете, паниката е в пъти по-мащабна. Полицията бива притисната от обществените очаквания за бързи резултати, същевременно близките коментират, че „ако искаме нещо да се свърши в тази държава, трябва да си го свършим ние и да се оправяме сами“. Примерите за похабен ресурс в безсмислени акции се множат. Последният случай е отпреди няколко дни. Тогава притеснена майка от Пловдив пусна пост в социалните мрежи, че синът <210> - 20-годишният студент Мартин, се е качил на влака за Стара Загора, след което изцяло се е изключил от света. Не си вдига телефона, не дава знак, че е жив и че е добре.

Три дни по-късно полицията откри младежа, който учи в Тракийския университет. Мартин споделил, че се скарал с майка си и затова не <210> е вдигал телефона. Предвид че е пълнолетен, полицаите няма как да го принудят да се прибере вкъщи. Но Мартин не е посетил Районно поделение на МВР, за да бъде премахнат от регистъра на издирваните лица. Така се стига до тридневното цунами от информация в медиите и ангажирането на издирвачи само заради лека семейна свада. 

Подобни примери има из цяла България. Обичаен сюжет предлагат и ромските махали. Мъж си харесва н​епълнолетна и я „краде“ от семейството <210>. Те вдигат на пожар всички институции, че детето им е изчезнало и е отвлечено. В крайна сметка, се оказва много шум за нищо и всичко приключва със сватба. Случаят с малкия Сашко от Перник пък бе поредният христоматиен пример за това как родителската безотговорност може да доведе до проблем, който придобива статут на общонационален. Тогава цялата държава бе „Je suis Сашко!“ и момчето бе открито невредимо. Но на каква цена?

Подобни акции по издирване струват на държавата много време, човешки труд и средства, извън цялата административна котва, която дърпа стремглаво надолу скоростта и качеството на целия процес. Докато обаче се вдига аларма за всеки ядосан тийнейджър, в същото време няма да има кой да търси изгубено или отвлечено дете. 

 

Вдигнаха хеликоптер и дронове за изчезналия сурвакар

Няма следа до момента от 25-годишния софиянец Емил Боев, изчезнал на 29 януари, а издирването му е дежавю за перничани и за кмета на Перник Станислав Владимиров, след завършилата благополучно операция по намирането на малкия Сашко. 

Вертолет от специализирания отряд "Въздушно наблюдение" в МВР се присъедини към издирването сутринта във вторник, наред с използваните дронове и термокамери.    

"Десетки доброволци, включително спасителите на Сашко и приятели на изчезналия младеж, търсят, цялата полиция е вдигната накрак в Перник, пожарникари, но за съжаление, нищо", каза още Владимиров.

"Много голям обсег се проверява в момента - местността над Войниковец, която е над крепостта в посока на квартал Бела вода, но няма резултат", разказа кметът.

По думите му, за последно камерите са засекли 25-годишния мъж точно в този район. В издирването участват бащата на младежа, както и брат му Мартин Боев. Именно Мартин разказа, че по записа е станало ясно, че Емил е тотално дезориентиран и е пийнал повече вечерта в петък преди изчезването, когато от фестивала "Сурва" е тръгнал към гората. 

Проверява се и видеонаблюдението в областния град, а в акцията са мобилизирани и екипи на Пожарната.

 

Шефът на пловдивската полиция: МВР да локализира телефона, без да пита съда

Ако някой мисли, че издирването на човек по клетката на мобилния му телефон е лесна работа, греши. Към момента процедурата е изключително тромава, изисква дълга комуникация и в крайна сметка, това забавяне може да доведе до трагичен завършек на цялата акция по търсенето на безследно изчезнал човек. Сега средно нужното време е 48 часа. За законови промени, които да позволят на полицията по най-бързия начин да има възможност да установи местонахождението на издирвано лице по мобилен телефон, призова пред "Марица" директорът на МВР в Пловдив старши комисар Васил Костадинов. Сега първо се иска разрешение от съда за локализиране на даден телефон, след което при положителен отговор искането се насочва към съответния мобилен оператор. Тогава той изготвя справка и я предоставя на органите на реда. "Идеята е времето за реакция да се скъси, като полицията отправя директно искането за локализиране към мобилния оператор, без да се изисква разрешение от съда за това. След като МВР има тези правомощия, този процес ще бъде в пъти по-бърз. Тук по никакъв начин не става въпрос за достъп до лични данни и лична комуникация на съответното издирвано лице, а чисто и просто единствено за локализиране на мобилното устройство", обясни старши комисар Костадинов. Ако телефонът на изчезналото лице е изключен, благодарение на тези данни, на полицията ще е известно поне къде за последно е бил включен и в кой район да съсредоточат усилията си по издирване. 

 

На петата година дават документ за съдебна смърт

Причините да изчезне някой са много и най-разнообразни, но при всички случаи не бива да се изчаква. Трябва незабавно да бъде подаден сигнал в най-близкото поделение на МВР. Органите на реда ще имат редица въпроси, на които трябва да се отговори възможно най-изчерпателно, без да се премълчава информация. По възможност трябва да бъде представена актуална снимка на изчезналия, кога и къде е видян за последен път, как е бил облечен, съмнения при кого би могъл да отиде, какво е било душевното му състояние напоследък, споделял ли е свои страхове или за отправяни към него заплахи; споменавал ли е, че се готви да извърши нещо противозаконно, и т.н. 

Стандартната процедура, извън особените случаи, започва с издирването на местно ниво, а ако то не даде своевременен резултат, лицето се обявява за общонационално издирване. Когато има съмнения, че може да е напуснало страната, в търсенето ще се включи и Интерпол. 

Издирването на малолетни и непълнолетни стартира до 2 часа от подаването на сигнала в поделение на полицията. До 24 часа пък - на деца, за които има данни, че са системни бегълци от вкъщи или кризисни центрове например. Незабавно стартира търсенето на бегълци от затвора, от ареста или от конвой. Местното издирване протича до три дни, ако изчезналите не бъдат открити, се обявяват за общодържавно издирване.

Възможно в най-кратък срок започва издирването на лица с психични отклонения, с деменция, също на онези, които са били потърпевши или са извършвали тежки криминални престъпления. 

Много често близките на обявено за издирване лице използват медиите и социалните мрежи, за да постигнат по-бърз резултат. Опитни служители на реда обаче смятат, че това може както много да ги улесни, така и да ги затрудни до степен, в която издирването да бъде осуетено.

Давностният срок за издирване на безследно изчезнало лице е 20 години. На петата година близките имат възможност, чрез съда, да получат документ за "съдебна" смърт, за да придобият необходимите права. Въпреки това издирването продължава. Ако след петата година лицето бъде открито, то може да възстанови отнетите му правомощия.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.7/5 от 9 оценки
4.7/5 от 9 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Шигерминова

Шигерминова

05.02.2023 | 10:31

МВР се активират само по финансова линия.

Отговори
1 0
Ясенка

Ясенка

01.02.2023 | 12:55

МВР много иска и смятам, че не е само в интерес на работата по издирване на изчезнал човек. По този начин, ако няма санкция на съда и поне някакви данни за необходимостта от това, ще ни следят, та пушек ще се вдига.

Отговори
10 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?