Следвайте ни

Бум на разводите в Пловдив след шамари по време на изолацията

viber icon

По време на извънредното положение и през месеците на домашна изолация се отчита страшен бум на проявите на домашно насилие. Това каза адв. Милена Кадиева, основател и управител на фондация „Джендър Алтернативи“.  

В нормално време експертите от фондацията са правили средно около 20 до 30 консултации месечно с пострадали лица, докато от началото на извънредното положение и последващата епидемична обстановка случаите са нараснали до 40-50 в рамките на календарен месец. 

„Когато отворихме офиса си на 1 юни, имахме по 3 консултации на ден в следващите седмици. Хората са били масово затворени вкъщи и бидейки с насилника си, не са могли да се обадят и да предприемат мерки. След като вече имаха възможност да излязат, се оказа, че има невероятно тежки казуси. В ситуация, в която е имало само влошаване на отношенията, сега се е превърнало в домашно насилие, а в случаите, където е имало домашно насилие, то толкова се е обострило, че имахме поредица домашно насилие – развод, домашно насилие – развод.

Страшно много разводи – поне по 1 на ден, за който сме правили консултации, като много от тези консултации прераснаха в съдебни производства. В момента има бум на бракоразводните дела и на решаване на спор за деца, както и на тези за домашно насилие. Случаите вече са овладяни, пикът премина и постепенно се връщаме към нормалния начин на живот“, каза адв. Кадиева. 

В рамките на пандемията е регистриран и бум на случаите, в които родители страдат от насилие от своите собствени деца. Най-често това се случва заради употреба на наркотични вещества, заради употреба на алкохол, както и заради имотни спорове. 

Регистрирани са и доста случаи, в които в опит да защитят възрастните си родители от COVID-19, децата им са ги заключвали вкъщи целодневно. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Gogo

Gogo

01.07.2020 | 12:10

„Джендър Алтернативи“

Отговори
1 0
Само да попитам

Само да попитам

01.07.2020 | 11:46

Защо преди години нашите баби и дядовци както и нашите възрастни родители не са се развеждали, а сега всяка втора двойка за най малкото и развод ?? Защо ?? Аз отговора го знам,, коментирайте вие

Отговори
2 0
Bai Ivan

Bai Ivan

01.07.2020 | 12:09

„Джендър Алтернативи“

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?