Следвайте ни

Цитаделата на СДС стана луксозна кооперация

БСП си има собствена сграда, дарена на партията от Димитър Благоев

viber icon

Някогашната цитадела на СДС  на ул. "Цар Асен" 2  вече е преустроена в луксозна кооперация. На външната врата на красивата сграда е монтиран домофон, но засега няма имена на новодомците. Имотът с подземни гаражи и ограда от ковано желязо се намира на няколко крачки от централния площад и е частна собственост.  Богата е неговата история.

Преди Десети ноември на този адрес се е помещавала държавна организация за външнотехническо разузнаване /ИНКО/. В първите години на демокрацията в бялата сграда се настани банкерът Христо Александров, а след като го арестуваха, тогавашният кмет Спас Гърневски иззе имота и настани в него СДС като партия с най-голяма членска маса в град, прочул се като синята крепост. 

"Махнахме подслушвателните устройства, които бяха свързани навремето с партийния дом, преди оттам да се изнесе ОК на БКП. Бръмбари намерихме и в кметския кабинет", разказва Гърневски. ИНКО обаче заведе дело и го спечели. През 2009 г. Върховният съд реши спора в ползата на ИНКО, чийто представител бяха Научно-техническите съюзи.

В началото на 90-те години сградата на ул. "Христо Г. Данов", където в момента се помещава район "Централен", беше дадена на БСП, след като столетницата беше прокудена от 12-етажния партиен дом. Спас Гърневски обаче изгони социалистите с аргумент, че там трябва да бъде настанено районното кметство на "Централен". 

Столетницата обаче не остана на улицата, защото си има собствен имот на ул. "Кръстю Пастухов". Той е дарен на партията още в началото на 20. век от самия Димитър Благоев. 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

go6o

go6o

11.06.2019 | 23:14

ГОШО 06.06.2019 | 7:57 НЕ КУПУВАЙТЕ В КАМЕНИЦА ХИЛ...ЗЕМЯТА Е ОТРОВЕНА ОТ БИВШИЯ ЗАВОД...НИКОЙ НЕ ПОИСКА И НЕ НАПРАВИ НЕОБХОДИМАТА ЕКСПЕРТИЗА ПРИ ПРОМЯНАТА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО...ОТРОВАТА ОТ БИВШИЯ Е ПРОНИКНАЛА ДЪЛБОКО И АКО ЖИВЕЕШ ТАМ СИ ОБРЕЧЕН...

Отговори
0 0
Д.кънев

Д.кънев

11.06.2019 | 17:20

Първо не говорете идиотщини. СДС никога не са имали цитадела а там са се помещавали предателите на България начело с възпитаник на БКП Иван Костов без да е бил по негови думи член на БКП а той действаш баш като комуняга.

Отговори
0 0
г-жа Бандерова

г-жа Бандерова

11.06.2019 | 13:04

Васил Коларов е дарителят!Хвала!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?