49
Следвайте ни

Черната вдовица на съд за пране на пари, чакат я до 12 години затвор

viber icon

Бойка Янушева и нейният съучастник Слейман Хамед отиват на съд за пране на пари. До дни те ще се изправят пред магистратите, след като днес прокуратурата внесе обвинителен акт срещу тях. Според обвинението, те са изпрали над 1 617 844 евро. 

63-годишната Бойка и 42-годишният й съучастник бяха заловени при спецакция през април. 

Бойка набирала социално слаби, регистрирала на тяхно име фирми, откривала им банкови сметки, чрез които да се извършват операции с онлайн банкиране. До момента обвинението е за извършване  на 107 финансови операции. Парите са били наредени към банкова сметка в Китай, като 17 финансови операции са били успешни, а останалите 90 са били пресечени. 

По делото е установено, че Хамед предложил на Янушева да съдействат на лица, които живеят в чужбина, да укриват и „изпират“ незаконно придобити пари, с обещание за процент от всяка "изпрана" сума. 

Схемата била проста: били създадени фирми и сметки на лица от Първомай и Пловдив. Имената на фирмите били посочени от двамата арестувани, като те наподобявали огледално действително съществуващи и реално работещи такива. На новооткритите дружества трябвало да бъдат разкрити банкови сметки и активирано онлайн банкиране. След това потребителското име и паролата следвало да бъдат получени от Янушева и предадени на Слейман. Той от своя страна ги предоставял по веригата на "мозъците" , които живеели в чужбина.


Впоследствие по сметките на дружествата следвало да постъпват значителни суми в чуждестранна валута, което е ставало чрез компютърни измами. Чрез онлайн банкирането към сметките трябвало да се направят финансови операции от извършителите. Това е ставало чрез нареждане на пари към сметки извън територията на България с цел изпирането им.


Така на 14 април по сметката на едно от дружествата постъпила огромната сума и с парите били извършени 107-те финансови операции с цел прикриването на произхода им и попадането им при Янушева и Хамед.

И двамата са в ареста към момента. Ако се докаже вината им, могат да лежат в затвора от 3 до 12 години, както и да получат глоба от 20 000 до 200 000 лева.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

вихрогон

вихрогон

10.12.2021 | 17:49

Гола вода. Неграмотен текст

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?