Следвайте ни

Брутално! Гамени смазаха Трифон с колове за 7 лева

viber icon

Безмозъчните гамени Радослав, Величко и Костадин пребиха с колове и дъски сопотчанин на алеята, защото им трябвали пари за бира

Брутално нападение на Младежкия хълм през лятото на 2003 година създава паника в града под тепетата. Трима младежи нападат мъж и го пребиват до смърт, за да му пребъркат джобовете и да вземат наличните пари. Дълго време след безпрецедентната проява на жестокост пловдивчани се страхуват да припарят до тепето след залез-слънце.

Трифон Пехливанов е от обикновено семейство. Живее в Сопот с родителите си. Не успява да си осигури препитание в родния град и пристига в Пловдив. Взимат го като работник в гръцка фирма за изработка на рамки за икони. Трифон бързо свиква с новата обстановка, общителен е, опознава колегите си и създава много приятелства. Съжителства с брат си Евгени в квартира до Гребната база. Двамата са в отлични отношения, поделят си и плащат редовно наема. През почивните дни се прибират в Сопот и прекарват време с родителите си Петко и Надка Пехливанови.

Във фаталната вечер на 23 юли Трифон отива да се види с племенницата си за около час. След това има уговорка с приятеля си от казармата Ангел Маташев да се отбият в някое заведение и да пият по бира.

След приятен разговор на по питие, малко преди полунощ Трифон и Ангел тръгват да се прибират. Вървят бавно, продължават да си говорят и не се притесняват от нищо, защото наоколо е осветено. Но когато минават по тъмен участък на една от пътеките на Младежкия хълм, изведнъж срещу тях изскачат трима младежи. На тепето, въоръжени с колове и пръти, дебнат в засада 19-годишният Радослав Цветков, връстникът му Величко Славчев и 22-годишният  Костадин Златанов, които са приятели от пловдивския квартал „Смирненски“.  

Гамените предварително и старателно са се подготвили за нападението. Счупват клони от няколко дървета на тепето, изкъртват дъски от пейките, които се превръщат в смъртоносно оръжие - с тях пребиват и зашеметяват жертвите си с удари по главите.

Целта на групичката от „Смирненски“ е една-единствена - да си набавят пари, защото нямат нито за кафе, нито за бира.

В тази нощ попадат на Трифон и Ангел. Отдалеч гамените виждат приятелите да наближават. Когато са достатъчно близо от тях, нападателите Величко, Костадин и Радослав изскачат с импровизираните оръжия и крещят: „Не мърдайте, давайте парите!“.

Трифон си глътва езика, а Ангел е вцепенен от страх, тъй като все още не е преживял скорошен обир в района.

Няколко седмици по-рано, когато минава покрай Централна гара, непознати му отмъкват 10 лева от чорапа и му късат обувките. Тогава го налагат с пръти и му блъскат главата във водосточна тръба. По-късно става ясно, че биячите са едни и същи.

В тъмнината Ангел ги разпознава по силуетите и пита: „Момчета, какъв е проблемът?“. Следва отговор:  „Нямаме пари, това е проблемът“.  Секунда след това вече обяснения няма. Нападателите започват да удрят безмилостно двамата мъже, които падат на пътеката. Удрят Трифон по главата с дъска от пейка. Маташев успява да се изправи и си плюе на петите. Двама от гамените - Костадин и Величко, тръгват по следите му. Третият нападател остава при Трифон и му пребърква джобовете. Изважда от тях 7 лева, брои банкнотите, претърсва за стотинки още веднъж и напуска местопрестъплението.

Пребитият Пехливанов лежи половин час на земята. Когато идва в съзнание, се изправя и с бавни крачки тръгва към квартирата. Щом се прибира, брат му изпада в потрес. Вижда, че Трифон има кръв по главата, и го пита какво му се е случило. Той признава, че са го били трима младежи на Младежкия хълм.

Трифон ляга да спи. Малко по-късно идват и последствията от побоя. Нападнатият мъж започва да повръща, след което изпада в безсъзнание. На следващия ден, 24 юли, е опериран в Неврохирургията в Пловдив. От побоя мозъкът му бил изместен с 4 см и изпаднал в кома.

Родителите на Пехливанов Петко и Надка дълго време се борят за живота на Трифон. Последните свързани думи, които  те чуват от сина си, са в болницата. Той им казва, че има висока температура.

Трифон излиза за кратко от комата, но не може да говори. Комуникира с родителите си със знаци. В последните си дни жертвата на бруталния побой е само 40 килограма. В болницата го хранят със сонда, няма никакви сили. Докторите полагат неимоверни усилия да спасят живота му, но от ударите мозъкът на Трифон е изцяло блокирал. Разболява се и от пневмония. Седем месеца след кошмара на Младежкия хълм, на 15 февруари 2004 г., мъжът издъхва. Родителите му са съкрушени и обезверени.

През юли 2005 г. биячите от Младежкия хълм са осъдени на затвор в Пловдив.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?