Следвайте ни

Бомба! Шефове на ДАИ-Пловдив прибрали 500 000 от рушвети

viber icon

Подкупи в размер на близо 500 000 лева са прибрали само от началото на годината високопоставени началници от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” – Пловдив, пише Lupa.bg, позовавайки се на запознат с разследването за корупция.

Операцията на службите тече от вчера в Пловдив, когато агенти на ДАНС нахлуха в сградата на ДАИ на Сточна гара и арестуваха петима високопоставени служители. Сред задържаните е и временно изпълняващия длъжността директор на ДАИ – Пловдив Анна Генова, която от 3 месеца замества тежко разболелия се титулярен шеф Иван Въчев.

Днес пък ченгета от Икономическа полиция атакуваха учебен център в пловдивския квартал „Тракия”, където се извършва обучение на кандидати за водачи на леки автомобили. Сред задържаните при акцията е шефът на автошколата -  60-годишният М. Р.

„При проверка е установено, че трима мъже и две жени, за които в определени дни е записано, че минават учебни часове и присъстват на провеждане на модул за теоретична подготовка, всъщност изобщо не са били там. Установено е още, че фирмата няма регистрирано и въведено в експлоатация фискално устройство. За поредния престъпен начин да се взимат шофьорски книжки е уведомена Районна прокуратура Пловдив”, обяви новият шеф на полицията в града на тепетата старши комисар Йордан Рогачев.

Двете акции, проведени вчера и днес в Пловдив, са свързани. „Става дума за корупционни схеми с участието на служители на ДАИ – Пловдив. Масово са издавани шофьорски книжки след фиктивно обучение и преминат изпит. Има оперативни данни и за друга афера, свързана с притискане на транспортни фирми за рушвети”, разкрива Lupa.bg.

Разследването за корупция в ДАИ – Пловдив е стартирало през юни, когато собственик на голяма транспортна фирма е подал сигнал, в ДАНС, че му е поискан подкуп от 150 000 лева, за да не бъде отнет лиценза на компанията му. Рушветът бил поискан от човек от близкото обкръжение на Иван Въчев, който малко по-късно излязъл в болнични. Съмненията на разследващите са, че шефът на ДАИ – Пловдив е научил, че е разследван и заради това спешно се е покрил, симулирайки заболяване.

Според запознати с разследването, в пловдивската структура на ДАИ от години имало практика да бъдат рекетирани представители от транспортния бранш, които били заплашвани, че заради системни нарушения на техните шофьори, лиценза на компанията им ще бъде отнет. „Няколко служители на ДАИ – Пловдив, ползващи се с подкрепата на началниците, умишлено са увеличавали броя на установени нарушения, за да имат основания да отнемат лицензи на транспортни фирми. Ака например спипат шофьор на тир с развалена тахошайба, му се съставя не един акт, а актове за 25-30 нарушения.

След това фиктивно начислените нарушения се премахват, но само ако собственикът на транспортната компания плати подкуп. Била е създадена схема за притискане и чрез нея са събирани рушвети”, твърди разследващ от ДАНС. Твърди се, че само от началото на годината пловдските „даяджии” са прибрали подкупи за около 500 000 лева.

Служителите на ДАИ – Пловдив са разследвани и за подкупи, събирани от таксиметрови компании. Само преди 6 месеца Окръжна прокуратура – Пловдив и Икономическа полиция проведоха мащабна акция, при която атакуваха офисите на четири от най-големите превозвачи в града. Бяха обискирани таксиметровите компании „Рин Транс”, „Легия Груп”, „Бали Груп” и „Макс -76”, а шефовете на дружествата Стефан Балимезов и Емил Кондов – Доктора бяха арестувани. Оказа се, че над 1000 таксита в Пловдив са на бандити, регистрирани за различни криминални прояви. В много от случаите служители на ДАИ – Пловдив са посредничили за издаването на шофьорски книжки на кандидат-таксиджии, предимно от ромски произход.

 

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?