46
Следвайте ни

Болен пловдивски затворник осъди държавата заради мухъл

viber icon

Тежко болен пловдивски затворник поиска 50 000 лв. обезщетение, заради кошмарен престой от общо 526 дни в затвора. Той се оплакал от пренаселени килии, в които няма постоянен достъп по санитарен възел и постоянно течаща топла и студена вода. Твърди също, че в помещенията има гризачи и дървеници, поради което не може да спи от тях.

На следващо място жалващият се затворник посочва, че страда от инсулинозависим диабет, но не му се осигурява необходимото лечение. Две седмици е бил без инсулин, поради което негови близки му го закупили отвън. Заболял от хипергликемия, постоянно разстройство и обезводняване, както и от гастроентропатия, което се е дължало и на лошата храна. Давали му по един морков, една глава лук, картоф и половин черен хляб. Заради престоя в килията здравословното му състояние се влошавало и е каран два пъти в Инфекциозна болница в Пловдив, защото изпада в тежка хипогликемия, но там само временно го стабилизирали. Оплакал се още, че на всеки 6 месеца трябвало да му правят пълни изследвания,но не това не било сторено.

Магистратите се съгласили с доводите му, че в килията е тясно. Минималната жилищна площ за един лишен от свобода не може да бъде по-малка от 4 кв. м.,  според стандартите, възприети от Съвета на Европа и от Съда по правата на човека. "По делото обаче не се установиха данни да има гризачи и дървеници. Видно от събраните писмени доказателства, в спалните помещения е осигурен достъп до санитарен възел и течаща студена вода. Според справка, във всяка стая в затвора в Пловдив има достъп до денонощно течаща вода. По отношение на топлата вода пък, по делото се установи, че времето за достъп до такава е посочено в утвърден от началника на затвора график. В този смисъл оплакванията относно липсата на топла и студена вода и санитарен възел са неоснователни и недоказани", пише в мотивите си съда. Според магистратите е неоснователно и твърдението, че не му е оказвана своевременна медицинска помощ. 

Съдът обаче приема оплакванията, че не му е била предоставена храна съобразена с диагнозата му. В крайна сметка отсъдили в полза на затворника, но даденото му обезщетение е много по-малко от исканото. Магистратите взели решение той да получи 3500 лв. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Филибелия

Филибелия

04.12.2021 | 09:25

Другари "магистрати", от вашата заплата ли определяте тези пари или от парите на данъкоплатците? С какво право на един безправен затворник,ще позволявате да съди ВАШАТА респ. НАШАТА държава? Дали му морков и глава лук...да не иска филе от сьомга? И това му е много. Преди да влезе в затвора да е мислил!

Отговори
1 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

02.12.2021 | 12:34

ПОДИГРАВКА-ТОВА Е МЕСЕЧНАТА ЗАПЛАТА НА ЕДИН ОФИЦЕР ОТ КАТ

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?