49

Близо 40 млн. паунда от бюджета на Великобритания източил задържаният при акция в Пловдив

32-годишният пловдивчанин, който бе задържан при акция на полицията, е с обвинение, че е централна фигура в организирана престъпна група, източила близо 40 милиона паунда от социалната система на Великобритания. Това каза пред "Марица" зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов, който бе представителят на обвинението при гледането на мярката за неотклонение по-рано днес.  

Както медията ни първа писа, Г. Али е разследван за общо 4 престъпления във Великобритания - заговор за претендиране на фалшиво представителство с цел извличане на полза, притежаване на предмети, които да бъдат използвани за извършване на измама, за вещи, придобити чрез престъпна дейност, както и за пране на пари". За тези престъпления законът предвижда наказание от 5 до 14 години затвор. 

В съдебната зала пловдивчанинът разказа, че заминал за Острова когато бил на 20 години. Занимава се основно със строителство, но развива и бизнес, свързан с уреждане на документи на мигранти, които следва да представят на социалните служби във Великобритания.  Има офис за тези услуги в Лондон. Грижи се за брат си, който е със заболяване, както и за племенника си. 

Самият задържан пловдивчанин отрече да е извършва измами, като изтъкна, че сред клиентите му има важни клечки - адвокати, лекари, бизнесмени и други. Сподели, че имало проверки на всички подобни офиси в Лондон, но при проверката излязъл изряден и към момента недоумява защо е задържан. Върнал се в България заради болния си брат, започнал бизнес тук и не се укривал от властите, подчерта пред съда 32-годишният Г. Али. 

Обвиненията, заради които са поискали ареста му от Магистратския съд в Лийдс касаят периода 2017-2021 г., каза още пред "Марица" прокурор Гавраилов. 

В крайна сметка магистратите от Окръжния съд решиха да наложат мярка "домашен арест", съобразявайки се с обстоятелствата за болния му брат, както и с факта, че мярката напълно ще елиминира риска от укриване. Ако решението се обжалва, то ще се разгледа на 30 юни. Тепърва предстои да се разисква искането за екстрадиция. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
асан

асан

27.06.2022 | 12:21

машалла бабаит али

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?