Следвайте ни

Блазнят пловдивчани с милиони евро от името на алжирска фондация

viber icon

Атаката по мейлите на пловдивчани със странни съобщения стават все по-интересни. За поредния опит за шашма сигнализира читател на „Марица“. 

22-годишният Никола е получил три идентични мейла в рамките на три дни от името на международна фондация за подпомагане, основана в Алжир. Съобщението е кратко и гласи следното: 

„Имаме сума за дарение от €750 000,00 / EUR за вас от фондацията Opec. За повече информация изпратете вашето име, адрес, възраст, телефонен номер

©Фондация Opec 2021“

Младият пловдивчанин коментира, че никога не би се вързал на подобен опит за измама, но не изключва да има хора, които да подходят наивно. 

„Какви ли не писма заливат мейлите на хората. Получавал съм какво ли не. От наследство на починал до уж, че някакви хакери ме заснели да мърсувам и искат пари. Не знам как могат да се спрат тези атаки по мейла, но в последната година преминаха всякакви граници“, коментира Никола пред „Марица“. 

Проверка на „Марица“ показа, че подобен мейл са открили в пощата си и десетки други пловдивчани. Измамниците явно няма как да бъдат спряни, особено в своята изобретателност. Последно медията ни писа съобщение във фейсбук, което идва уж от името на умиращ ковид болен, който иска да остави парите си на някой. 

Щурмът по всички възможни канали кара пловдивчани да се чувстват несигурни в мрежата, а пък различните сайтове да мъдрят всякакви способи и иновативни практики за защита. Изводът според Никола е, никога и по никакъв повод да не се отварят мейли или съобщение, чиито податели не познавате.  

Справка показа, че фондацията съществува от 1976-а година. На няколко пъти през последните години е предупреждавала, че името ѝ се използва от недобросъвестни хора за измама и облагодетелстване. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?