Следвайте ни

Бизнесдама изгоря с пропуск за паркиране в "Капана"

viber icon

Собственичка на салон за красота, помещавал се в кв. „Капана“ в центъра на Пловдив, а сега вече в квартал „Кършияка“, е осъдена да заплати глоба от 1000 лв.  Причината – използвала фалшив пропуск за паркиране, за да поставя автомобила си близо и удобно до работното място. 

Тя обжалвала глобата, постановена от Районния съд, но магистратите от Окръжния съд я затвърдили на заседание в петък.

Собственичката, която изпълнява ролята и на маникюристка в салона, била хваната в нарушение през ноември 2018 година. Отивала на работа с личния си автомобил „Хонда“ и паркирала в близост до работното си място в „Капана“. 

Тъй като в района действа „Зелена зона" за паркиране, било необходимо наличието на нарочен пропуск, за да може да се паркира безпрепятствено. 

Процедурата по издаване на пропуск за преференциално паркиране в обхвата на „Зелена зона" бил следният. 

Всеки желаещ подавал заявление за издаване на пропуск за платено преференциално паркиране на собственици или ползватели на МПС, с адресна регистрация - постоянен адрес в обхвата на „Зелена зона" в деловодството на Общинско предприятие  „Паркиране и репатриране", като представи документи, удостоверяващи, че отговаря на условията за издаване на такъв пропуск. В заявлението има изискване за посочване на лични данни. Целият набор от документи се изпращал в Община Пловдив за утвърждаване на заявлението. При връщане на утвърдените заявления от длъжностните лица се издавал и съответният пропуск на лицето, в който пропуск се записвал номерът на автомобила и срока на валидност на пропуска. Пропускът се подписвал от директора на ОП „Паркиране и репатриране" и се полагал печат на общинското предприятие.

На 8 ноември 2018 година двама служители на „Общинска полиция“ били дневна смяна на работа. Около 14.00 часа получили информация за нередовен пропуск за преференциално паркиране на лек автомобил, паркиран в „Капана“ и били изпратени да проверят сигнала. Отивайки на място, установили, че на посоченото място, попадащо в обхвата на „Зелена зона", бил паркиран лек автомобил „Хонда", собственост на маникюристката. Те забелязали, че на предното обзорно стъкло има поставен пропуск за преференциално паркиране, в който бил отразен регистрационния номер на автомобила и валидност до 20 декември същата година. Докато се намирали до автомобила, при тях дошла собственичката. Униформените казали, че има съмнение относно истинността на пропуска, който ползва. Маникюристката доброволно им предала инкриминирания документ, за което не бил съставен протокол.

Заради неистинския документ собственичката на салона за красота била изправена пред съда. По делото било установено, че тя не е подавала заявление по посочения ред и в тази връзка не й е бил издаван пропуск за преференциално паркиране в „Зелена зона" за „Капана“. 

Установено било и че използвания пропуск с №53 бил издаден по отношение на друг автомобил и собственик, и че е със  срок на валидност 10.01.2019 г. Същият бил получен от въпросното лице на 11.01.2018 г.

По досъдебното производство е назначена и изготвена техническа експертиза, според заключението на която предоставеният за изследване пропуск за паркиране е неистински документ.

Оказало се, че истинският собственик на талона го е изхвърлил в кошчето за боклук цял и невредим, след изтичане на валидността му. 

Пред съда маникюристката обяснила как се е сдобила с талона, но твърденията ѝ звучали абсурдно. Тя посочила, че по вечерно време неизвестно лице е оставило пред вратата на салона плик, съдържащ пропуск за преференциално паркиране в „Зелена зона“. Твърдяла, че нямала и представа, че пропускът бил фалшив. 

Районна прокуратура е внесла предложение собственичката на салона за красота да бъде призната за виновна и освободена от наказателна отговорност, но да ѝ бъде наложено наказание „глоба“ в размер на 1500 лв. 

Според магистратите, обаче, от това престъпление няма причинени тежка телесна повреда или смърт, обвиняемата не се е намирала в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, осъщественото престъпление не е било извършено при условията на множество престъпления или спрямо орган на власт при или по повод изпълнение на службата му. На същата съдът счел, че следва да се наложи административно наказание „глоба“ в минимален размер от 1000 лева. 

Окръжният съд в Пловдив потвърдил решението за наказание от 1000 лв. на 7 август тази година и думата му е окончателна. 

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ахахайай

Ахахайай

09.08.2020 | 13:37

Ахахахаха, за кокошка няма прошка, за млни няма закони

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?