71

Бившият райкмет Ральо Ралев влиза в съда по обвинение за подкуп 

Ралев ще застане на скамейката като подсъдим заедно с другите двама обвинени - Даниела Вълова и Иван Делевски, като прокуратурата ги е обвинила в съучастие


Прокуратурата коригира обвинението срещу бившия кмет на район "Северен" Ральо Ралев, след като предния път съдът върна делото заради допуснати неясноти и отстраними процесуални нарушения. Така за 11 октомври е планиран втори опит за старт на разпоредителното заседание в Окръжния съд. Ралев ще застане на скамейката като подсъдим заедно с другите двама обвинени - Даниела Вълова и Иван Делевски, като прокуратурата ги е обвинила в съучастие. 

Според обвинението, Ралев, Даниела Вълова и Иван Делевски се познавали от години. През месец март 2018 г. инвеститор сключил договор със собственици на имот в район „Северен“ за строителство на жилищна кооперация срещу обезщетение. Той внесъл в кметство район „Северен“ проектна документация за строеж на жилищна сграда за одобрение. По закон само главният архитект в район "Северен" след проверка на документацията давал разрешение за изграждане и строеж.

Преди внасяне на документите за одобрение, чрез фирма за строителен надзор, представлявана от М.А., била направена консултация с архитекти, за съответствие на проектната документация със законовите изисквания. Вместо очаквано одобрение на проекта, за същия бил получен отказ и бил върнат за отстраняване на няколко забележки, след което отново бил внесен за разглеждане в кметството. Последвала консултация от инвеститора с архитекти и той получил уверение, че проектът му ще бъде одобрен, но това не се случило.

Инвеститорът разбрал, че проектът му е бил изискан от кмета Ралев и се намирал в кабинета му, поради което си записал час за среща с него.

На срещата му било обяснено, че ще получи одобрение на внесения идеен проект, едва след като и кметът разреши това. По-късно инвеститорът се свързал отново за консултация със собственичката на фирмата за строителен надзор, както и с друг архитект, които впоследствие му уредили срещи съответно с Даниела В. и Делевски. По време на разговорите с тях инвеститорът разбрал, че Даниела е "калкулирала", че ако построи сградата щял да спечели сума в значителен размер – около 300 000 евро, като 10 % от тях  - 30 000 евро или 60 000 лева, трябвало да бъде предадена на кмета Ралев, за да даде своето одобрение за проекта.  Уговорката била парите да бъдат предадени на бизнесмена, който щял да ги даде на райкмета, за да разпореди на главния архитект при район „Северен“ да одобри внесения идеен инвестиционен проект.

На 30 май 2019 г. на бензиностанция в Пловдив инвеститорът предал парите - сумата от 60 000 лева, поставени в червена хартиена торба, на Делевски, който бил задържан от служителите на МВР.  Парите са били иззети като веществени доказателства. По делото са разпитани множество свидетели, изготвени експертизи и други. 


Разпоредителното заседание е насрочено за сряда сутринта. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Истината е самата истина

Истината е самата истина

07.10.2023 | 17:02

Защо само него седят на Източен кмета защо не го следят и там има неща които трябва да се разнищят Тотев що не го съдят защото и там има неща които трябва да се разнищят явно че не се отчел някъде както трябва и затова го съдят

Отговори
9 0
Предизборна борба

Предизборна борба

07.10.2023 | 16:56

Затова е цялата предизборна борба - за един мандат ставаш мулти милионер. Пък уж милеят за Пловдив…

Отговори
11 0
fghfgh

fghfgh

07.10.2023 | 16:55

Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от виагра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами]]------ https://mub.me/medik

Отговори
1 1
мхм

мхм

07.10.2023 | 15:33

Тоя и.змекяр от Гълъбово в панделата да сучи от на бай Ставри х.урката. Пълен к.ретен е селтака, ама така е като пловдивчани оставят на п.омаци и прошляци да стават кметове!

Отговори
14 3
Манин убавец!

Манин убавец!

07.10.2023 | 17:59

Силтак ли е, солташак ли е ама стана милионер на Ваш гръб! Сега пак си избирете тези от Тотевото котило да ни ощавят на голо и после да си гледат кефа а ние да им плащаме масрафа!

Отговори
6 1
eлектората на „Шекер махала“

eлектората на „Шекер махала“

07.10.2023 | 15:33

Ральо, гласувахме за теб. Вярвахме в теб. Надеждите си възложихме на теб. Избрахме те. А, ти Ральо, си бил най-обикновен,...крадльо!

Отговори
14 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?