49

Бившият полицейски шеф в Пловдив Виктор Празов - невинен за побоя над протестъри

Бившият началник на "Охранителна полиция" в Пловдив Виктор Празов спечели делото за наложеното му наказание "порицание" в срок за половин година. То му бе наложено след ескалация на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев в столицата през септември 2020-а, където Празов е командирован заедно с няколко подчинени му униформени. Тогава служителите на реда налагаха няколко протестиращи, сред които журналистът Димитър Кенаров. Година по-късно грозните сцени станах повод за уволнения и раздаване на наказания. 

Виктор Празов е посочил, че за задържането на журналиста е узнал едва когато са му поискани обяснения през юли/август 2021г. Бил е командирован в София от директора на пловдивската полиция. Счита, че не е извършил соченото нарушение, не е бил уведомяван за задържането на Кенаров и отвеждането му в районното, поради което няма как да осъществява контрол над служителите с оформянето на необходимите документи, обяснил Празов. Заявил, че е запознат с нормативните документи, изготвил е подробна докладна записка за хронологията на събитията, провел е инструктаж на служителите от пловдивската полиция, които са били командировани, с внимание към етичните правила. 

"В преписката по дисциплинарното производство не се откриват данни Празов да не е изпълнил задълженията си. Пропуските и нарушенията при конкретното задържане на Кенаров, допуснати от отделни служители, обосновават отговорност на тези служители, но не и на Празов в качеството му на началник на "Охранителна полиция". Правомощията по контрол предполагат отчет и проверка на извършеното, а не пряко и непосредствено наблюдение на работата на всеки един служител, във всеки момент на изпълнение на служебните функции", се казва в мотивите на съда за отмяна на наказанието. 

Според магистратите заповедта за дисциплинарно наказание е издадена в нарушение на нормите. Мнението им е, че събраните доказателства дори работят в полза на Празов - че като ръководител на командированите служители от пловдивската полиция е създал организация, извършил е инструктаж, давал е указания за предприемане на действия при евентуално задържане и .т.н 

"По делото не се установява Празов да не е изпълнил заповеди и разпореждания на министъра на вътрешните работи, заместник-министрите и главния секретар на МВР и на преките ръководители. Предвид това,, обжалваната заповед следва да бъде отменена като незаконосъобразна", гласи решението на Административния съд в града под тепетата. 

Освен това СДВР ще трябва да плати 760 лв. на Празов за разноски. 
Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Той

Той

26.05.2022 | 23:05

Трябваше някой да спре, простотиите на този началник.

Отговори
7 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?