Следвайте ни

Бивши иманяри търгували ценни монети зад граница ОБЗОР (ВИДЕО)

Бивши иманяри търгували антики и ценни монети зад граница, стана ясно след като пловдивската полиция засече и разби канал за продажба на археологически ценности. 

Над 820 старинни монети са открити след пресичането на престъпната схема.  Една от тях е от времето на Иван Асен Втори. Намерени са и други антични предмети като кръстове. Организираната група е действала на територията на Пловдив и София, като културните ценности са били предназначени за износ извън България.

Схемата била пресечена по време на сделка между търговец и купувач в града под тепетата. Задържани са двама мъже на  44 и 49 години, като единият е софиянец, а другият е пловдивчанин.  

Все още тече експертиза, но по първоначални данни на вещо лице от Историческия музей в Пловдив, почти всички монети са автентични.  Много малка част от тях са реплики“, каза    окръжният прокурор Румен Попов.  Монетите били от различни епохи – някои датирали от античността, други от римския период, а трети от средновековието.  Културните ценности били изляти от различни материали – бронз, сребро и злато.

"Някои от тях са с изключителна историческа стойност, а част от останалите предмети тепърва ще бъдат оценявани“, обясни окръжният прокурор. По думите му до момента от различни адреси в София, Пловдив, Стамболийски и Асеновград са иззети общо 877 археологически обекти, като се очаквало след края на претърсванията броят им да достигне 1000. При претърсванията  на един от адресите освен старинни монети и артефакти, е открита и марихуана.

Ценностите били търгувани в чужбина. Двамата мъже, които са задържани, се срещали с трето лице, което пласирало стоката зад граница.

Задържаните мъже били видни иманяри от миналото, но в момента се занимавали само с търгуване. По думите на ст. Комисар Йордан Рогачев те изкупували артефакти от иманяри от цялата страна. Нито един от двамата не бил криминално проявен.  Затвор от 1 до 6 години и от 3000 до 15 000 лв. глоба грози нелеганите търговци по повдигнатите обвинения.

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?