Следвайте ни

Без милост: Лихварят Менду и жена му остават в ареста

viber icon

Пловдивският апелативен съд остави в ареста лихварят Стефан Асенов – Менду и жената, с която живее на съпружески начала Катя Симеонова. Според магистратите няма нови обстоятелства по делото, които да налагат преразглеждане на взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата.

Срещу Менду са повдигнати четири обвинения, които са за лихварство, пране на пари и данъчни престъпления в период от 10 години - от май 2010 година до май 2020 година. Той раздавал заеми срещу лихва в размер на 800 000 лева, избегнал е и плаюането на данъчни задължения в размер на 50 000 лева. 

Срещу половинката му  - Катя Симеонова,  e повдигнато само едно обвинение - за пране на пари за близо един милион лева.

Апелативният съд прецени, че за двата месеца и половина, които са изтекли от първоначалното „задържане под стража“ на двамата, съобразно  доказателствата по делото, продължава да е налице обосновано подозрение, че Менду и жена му са извършители на посочените престъпления. Не е отпаднала и опасността от извършване на престъпления при по-лека мярка за неотклонение, смята съдът.

Определението е окончателно.

Делото се разгледа дистанционно чрез видеоконферентна връзка между ареста и съдебната зала. 

Припомняме, че Менду беше заловен при зрелищна спецакция на 19 май. Тогава бях задържани също брат му – Антон Асенов, и жена му – Катя Симеонова. Впоследствие братът на лихваря бе освободен от ареста.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Чакаме арести

Чакаме арести

11.08.2020 | 19:55

А,за откраднатите от лицето И Б Т над 100мил.лв от Пловдив кога ше го обвените и ще конфискувате награбеното имушество! Хотел Империал, Бизнес център, къща на Богомил, вила в Белашица, хотел на Халкидики, 34хил,кв м основна застроена площ на комлекс Каменица! Не ни правете на маймуни! Свършете си работата и арестувайте крадците ограбили града!

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?