71

Бавно дело в Пловдив стопи наполовина присъдата на дрогиран шофьор

Шофьор ще търпи половината от наложеното му наказание, заради бавен съдебен процес. Това са решили магистратите, с което намаляват присъдата му от една година лишаване от свобода на шест месеца. Делото продължило повече от четири години. 

Шофьорът бил хванат в крачка на бул. "Пещерско шосе", до кръстовището за кв. Прослав" през зимата на 2019 г. Тогава се провеждала специализирана полицейска операция и на място бил разположен полицейски автопатрул. Шофьорът бил спрян за проверка до близката бензиностанция. Поводът бил неизправност на една от крушките на фара на колата.

В хода на проверката била направена справка, при която полицейските служители разбрали, че седналият зад волана вече е имал проява, свързана с наркотични вещества, поради което решили да го тестват за употреба на такива. Уредът отчел положителен резултат за употреба на амфетамин. Последвало съставяне на акт, в който щофьорът посочил, че не желае да предостави кръвна проба за изследване. В медицинското заведение отново отказал, като това било отразено с протокол. След като не се е възползвал от правото си да даде кръв за изследване, фактически той се е съгласил с резултата от драг чека, който показал, че е дрогиран. Мъжът бил подведен под наказателна отговорност. Оттам започва и дългата съсебна сага. 

Окръжният съд констатирал, че делото е прекарало в съдебната фаза на процеса значително време спрямо фактическата му сложност  - повече от четири години. "Забавянето се дължи изцяло на дейността на ръководно-решаващите органи. При първото въззивно съдебно производство делото е било върнато в предходен стадий на процеса, поради допусната вътрешна противоречивост в мотивите на първостепенния съд. Впоследствие мотивите на втория по ред първоинстанционен съд към постановената присъда са били изготвени за период повече от една година, което също не съответства на фактическата и правна сложност на случая. Изложеното сочи съществено забавяне на наказателното производство в съдебната фаза на процеса, което е попречило на провеждане на производството в разумен срок", сочат магистратите. 

Така те намалят наложеното му наказание от година затвор на шест месеца, което ще търпи при общ режим. Отменят и глобата от 500 лв., която шофьорът трябвало да плати. Оставят в сила санкцията, според която остава без книжка за година и половина.

В жалбата си шофьорът изтъква, че полицейският служител, боравил с теста за дрога, не е преминал курс на обучение, поради което към момента на проверката същият бил некомпетентен. Поискал присъдата да бъде отменена и да бъде оправдан, а алтернативно- присъдата да бъде отменена и делото върнато за ново разглеждане от друг състав. Не на последно място посочил, че температурите били ниски, което повлияло на резултата от теста. Температурните граници, в които тестът следва да се прилага са от +5 градуса до +30 градуса. В момента на проверката били по-ниски - около два над нулата. Според вещите лица температурното влияние може да се пренебрегне, когато температурата е над точката на замръзване на водата. Няма, обаче, основания да се счита, че установената температурна разлика е опорочила по какъвто и да е начин резултата, тъй като градусите са били близо до препоръчителните за работа с теста. "В случая не се е отразило на резултата на теста, при който контролните линии за валидност са реагирали и е положителен, засякъл в слюнката нналичие на амфетамин, надхвърлящ граничната стойност „cut off“, за да реагира теста като положителен, се казва в становището на съда.

Решението е окончателно. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?