Следвайте ни

Бандитите нямат почивен ден, как да се опазим по празниците

Ако ви нападнат, опитайте да запомните лицето на крадеца зад предпазната маска

viber icon

Престъпниците нямат почивен ден. Напротив. По време на празници се активизират и действат, без да се колебаят. Точно в празничните дни е техният урожай и тогава прилагат в действие както класически методи, така и иновативни измамни схеми. Великден не прави изключение, което се потвърждава и от полицейските сводки. Ковид обстановката и мерките срещу заразата дори са техен съучастник.

Маските, които всички носим, влизат в ролята на добро прикритие, умело използвано от апашите.

Пазете се от джебчии 

По традиция най-активни по време на празници са джебчиите. Те са най-често млади жени, използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Сливат се с тълпата и възползвайки се от  празничната приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти, без жертвата да усети. Трябва да се има предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета и телефони от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на. Жертви на подобни кражби все повече стават и мъже, носещи портфейли в задния джоб на панталоните си. Единственият начин да се въздейства срещу джебчийските кражби е по-високи дози предпазливост, дискретност и грижливо отношение към парите.

Ако носите в себе си голяма сума пари, по-добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.

Когато се влеете в множеството, независимо дали е в мола, на пазара или в храма, задължително притиснете чантата до тялото си. Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре джебчията. Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението. От полицията съобщават, че за да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията на тел.112, униформен служител на улицата или в полицейско управление. Бързият сигнал и доброто описание са ключови за залавянето на крадците.

Не пишете във Facebook, че няма да ви има вкъщи!

Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, със сигурност трябва вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от крадци.

Най-важното нещо, което на пръв поглед не е съществено, но определено работи - не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празничните дни около Великден. Предупредете и децата си да не правят това, тъй като вече се превърна в мода младежите да съобщават за всяка своя стъпка в социалните мрежи. Особено важно е да не се пише във Facebook за предстоящо пътуване или да се посочва точна дестинация. Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са добре затворени и заключени. Помолете близък човек - роднина или съсед, на когото имате доверие, да наглежда от време на време къщата или апартамента ви. 

Полицията съветва - в никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Грижите за семейни ценности и скъпи вещи също можете да поверите в ръцете на близки или надеждни познати. Преди да потеглите на път, оставете телефонния си номер на вашия повереник, ако все още го няма,  разбира се.

Препоръчително е всичко ценно на двора, което може да се окаже привлекателно за крадците, също да бъде прибрано и заключено.

Външни признаци насочват апашите

Най-често крадците се ориентират за материалното състояние по външни признаци - дограми, климатици, укрепеност на входната врата, налични коли, облекло, пазаруване в магазина. Понякога, преди да се реши да нахлуе, апашът е проучил добре всичко и си е направил план. Нерядко информацията, волно или неволно, се измъква от членове на семейството, роднини, колеги, съседи и други. Погрешно е обаче да се счита, че това винаги е задължителна предпоставка. При повечето кражби се действа без предварителна подготовка и биват обирани къщи и апартаменти, които не отговарят на условията за лукс. В списъка за „пазаруване“ на крадците са най-вече пари, бижута, видеокамери и скъпа техника, която могат бързо да продадат и да обърнат  в банкноти. Обект на кражби доста често са също вили и селски имоти, които не се обитават постоянно.

Трябва да се знае, че най-уязвимите части на вратите са бравите със стърчащи навън патронници, касата на вратата в мястото, което държи езика на бравата и пантите от завиващ се тип. При монтажа на секрета предвиждайте същият да не се подава извън релефа на врата дори и при демонтирани дръжки на бравата. За предпочитане са заключващи устройства с по-висока степен на секретност.

При възможност е препоръчително да укрепите вратата и касата на жилището, за да не допуснете проникване дори и само при натиск. Съществуват евтини, но ефективни устройства, които се поставят за сигнализиране при отваряне на вратите или прозорците на жилището. Възможно е също да се постави резе или нещо друго, което да засили сигурността, когато сте си у дома или оставяте децата си сами.

В случаи, че жилището е на нисък етаж, никога не оставяйте отворени прозорец или врата, когато отсъствате или почивате. Комарниците никак не са надеждна защита срещу престъпление.

Не съхранявайте вкъщи много пари  

Както вече стана дума, въобще не се препоръчва се съхраняват големи парични суми или бижута вкъщи. Ако все пак няма къде другаде да ги съхранявате, проявете творчество и съобразителност за старателното им укриване. Имайте предвид, че наличието на метална касета или каса не гарантира желаната сигурност. Не са малко случаите, при които крадците напускат жилището, отнасяйки касетата със себе си и не разходват излишна енергия за отварянето и на местопрестъплението.

Не влизайте в разбитото жилище 

Важно е да знаете, че не бива да влизате в разбитото жилище. Възможно е крадецът все още да е вътре и да ви застраши или уплаши. Запазете спокойствие и намерете начин да се обадите в полицията. Не влизайте в дома си и не пипайте нищо до идването на полицейските органи, предупреждават униформените. При извършването на огледа на жилището от полицаите или на по-късен етап се огледайте за чужди вещи и ако намерите такива, сигнализирайте полицията, без да ги премествате или докосвате.

Проявената предпазливост никога не е излишна, казват старите хора. Присъствието на непознати лица във входа на блока или около къщата е основание да проявите наблюдателност. Много често крадците са дегизирани с работни гащеризони, костюми и друго подходящо облекло легендиращо ги като строителни работници, служители на фирми предоставящи различни услуги, търговци и други. Белег също така са ниско нахлупени шапки или друго облекло, целящо да прикрие колкото се може повече самия човек. Не оставяйте безучастни, ако престъпници опитват да оберат съседите ви. Ако забележите на стълбищната площадка лица с подозрително поведение или чуете нетипичен шум от трошене, рязане, чупене, внимателно огледайте и без да издавате присъствието си, информирайте полицията. Важно ще бъде за разследването, ако запомните марката и номера на автомобила на подозрителните лица, както и сведения за външния им вид. 

Колко агнета имаш?

По време на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни - особено агнета и ярета. Животновъдите пък трябва да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им, под предлог че изкупуват животни. В редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират. Задължително трябва да се обръща внимание на банкнотите, с които купувачите плащат закупената стока - често измамниците използват сделките с животни в селата за прокарване в обращение на фалшиви банкноти, основно 10 и 20 лв.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?