Следвайте ни

Бандит осъди държавата за хлебарки и гризачи в пловдивския затвор

viber icon

Престъпник заведе иск за 15 000 лв. срещу държавата, в лицето на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, заради неблагоприятни условия в пловдивския затвор. 

Въпросният затворник, който лежал шест пъти в зандана, счита, че по време на всеки един престой са му били нарушени правата по Европейската конвенция за защита на правата на човека по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. 

Той се оплакал от пренаселеност на килиите, тъй като се падат под 3 кв. м. нетна площ на човек, липса на вентилация в тях за пречистване на въздуха, лоши санитарни условия - тоалетни с неработещи казанчета, липса на работещи чешми и умивалници. Затворникът останал недоволен и от храната, която според него била с лошо качество и не съдържала достатъчно калории.  Жалвал се също от лоши хигиенни условия в килиите – били мръсни, а в тях се разхождали дървеници, хлебарки и гризачи. Спалното бельо не се сменяло редовно, нямало и достъп до медицинска помощ, се твърди още в исковата молба. 

Справка показала, че в периода на пребиваването му зад решетките не са правени основни ремонти на килиите на лишените от свобода. Извършвана е единствено своевременна смяна на течащи кранчета, осветителни тела и счупени прозорци. През 2017-а дограмата е подменена с нова ПВЦ, поставен е гранитогрес в общите умивални, на пети пост е извършено боядисване на килиите на лишените от свобода. 

„Затворът разполага с постелен инвентар и спално бельо, достатъчно да обезпечи всички лишени от свобода. Грижата за чистотата на спалното бельо се полага на лишените от свобода, като то може да бъде занесено за изпиране два пъти в седмицата по утвърден график. За поддържане на хигиената в затворническата баня е разкрит работен обект, на който е назначен лишен от свобода. При извършени проверки е установено, че хигиената е задоволителна. Представени са протоколи за извършване на обезпаразитяване и дезинсекция“, се казва в публикувания съдебен акт с решението на магистратите.

При разглеждането на исковата молба на престъпника е представена и информация относно пребиваването му в конкретните спални помещения в пловдивския затвор - в кое помещение е бил настанен през конкретен период, с колко човека едновременно е пребивавал, при какви хигиенни условия, при каква осветеност и вентилация. 

Като тежест към претенциите си, затворникът е представил и документи за здравословното си състояние, от които става ясно, че страда от хипертонична болест, предсърдно мъждене и трептене. Той бил на медикаментозна терапия и по време на престоя в затвора му е оказвана медицинска помощ.

По делото са разпитани други двама затворници в качеството си на свидетели, като те потвърждават наличието на гадини в килиите, както и лошото състояние на санитарния възел.  

В крайна сметка Административният съд в Пловдив взел решение, с което осъжда Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” да заплати на затворника обезщетение в размер на 2500 лв., като отхвърля като прекомерен пълния размер на претенцията от 15 000 лв. 

Обезщетението е наложено за нанесените му вреди, но в периода от края на 2015-а до февруари 2020-а, тъй като за предишните му престои – от 2010-та до ноември 2015-та, е изтекъл давностен период. 

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Пловдив в двуседмичен срок. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?