Следвайте ни

Асеновград иска сурови наказания в закона за отровителите на кучета и котки

viber icon

След като улиците на Асеновград се превърнаха в гробище за улични котки и кучета, граждани решиха да организират петиция, с която да поискат промяна в Наказателния кодекс и сурови наказания за отровителите на животни, научи „Марица“. Ситуацията ескалира, а всеки ден в социалните мрежи се появява минимум по един пост за загинало в адски мъки бездомно четириного. 

Петицията е достъпна в интернет и всеки, който пожелае, може да я подкрепи с онлайн подпис. 

„Всеки ден срещаме постове за отровени животни, често ги виждаме и сами по улици и паркове, много от нас са загубили верни приятели по този нелеп начин. Обикновено отровни вещества извършителите поставят по улиците, до съдовете за смет, в градинки и паркове, често в непосредствена близост до детски площадки и детски градини. Умират кучета и котки, бездомни и домашни. Умират безогледно и масово, без шанс за помощ и спасение. Умират в ужасна агония. Въпрос на време е да пострадат и деца! Наказани за тези деяния обаче няма!“, пише в анонса на петицията. 

Инициаторите от Сдружение „Дай лапа“ в Асеновград изтъкват, че  причината за тази безнаказаност е една - в Наказателния кодекс липсва състав на такова престъпление. 

„И сякаш това състояние е удобно за управляващите през годините, та така и не го променят! Чл. 325б от НК визира умишлено умъртвяване на гръбначно животно, но това престъпление се характеризира от субективна страна с пряк умисъл при извършване на деянието, пряк умисъл за причиняването на смърт. Затова разпространяването на отровни вещества, от което е последвала смърт на животно, не може да бъде подведено под знаменателя на тази правна норма, тъй като при него настъпването на смъртта никога не се причинява с пряк умисъл, (извършителят не знае кое точно животно ще убие). Това именно е причината да няма наказани за подобно деяние, въпреки ужасяващите параметри на неговото разпространение. Време е да променим това!“, се призовава в петицията. 

Инициаторите предлагат в Наказателния кодекс, в главата му "Общоопасни престъпления" , (чл. 330 и сл.), да бъде включен нов състав на престъпление - умишлено разпространение на отровни вещества в околната среда, от което е настъпила смърт на гръбначно животно, независимо дали на детска площадка или в детска градина, или в непосредствена близост до тях. 

Петицията вече е подкрепена от 200 души. Масово одобряват предложението и смятат, че не може да посягаш и да отнемаш така жестоко живота на живо същество, било то куче, котка или нещо други. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Закона

Закона

11.05.2021 | 18:39

Трябва да се промени закона и всички, които разхождат кучета и не си чистят след като се из....рат любимците им,да им изядат л....ната.Осраха града и децата играят в градинките и може да се заразят от Ла. ...та на кучетата.

Отговори
1 0
Котката

Котката

09.05.2021 | 22:07

Това не е само в Асеновград, същото се случва и в Кричим! Не знам какъв изрод трябва да си , за да направиш такова нещо...Моят домашен любимец също беше отровен, докато го разхождах

Отговори
0 2
Мънки Тони чааак в Асеновград

Мънки Тони чааак в Асеновград

09.05.2021 | 15:38

Тони Обязаната Тони Мънкито Тони чифутската крива дебела глава скачал от дърво на дърво и стигнал до Асеновград Лапнал банана и сътворил това изпражнение А сега Мънки Тони фани една Мекица и си забърши задните части Че вони И друг път охраната на зоопарка да не те изпуща

Отговори
0 0
Капитан Немо

Капитан Немо

09.05.2021 | 13:22

Ами ако вашите котки ми се. Рат в двора, какво да ги правя. Ами токсоплазмите, кърлежите, които разнасят и мо носят в двора. Ами, гледайъе си животинките вкъщи.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?