Следвайте ни

Арх. Шаламанов: Подготвят за застрояване даже остров Адата

viber icon

Остров „Адата” е предвиден за спорт и атракции в новия Общ устройствен  план на Пловдив, чийто  проект  вече е изготвен от администрацията. Ако  планът се приеме, зелената площ в реката ще се застрои на 80 процента. За това алармираха вчера  на пресконференцията  ландшафтният  архитект Станимир Шаламанов и председателят на общинските съветници от „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева.

Според действащия ОУП, приет през 2007 г., предназначението на острова е за обществено ползване. „Вярно е, че по-голямата част от Адата е частна собственост, но това не означава, че трябва да изгубим тази зеленина”, счита арх. Шаламанов. Той напомни, че при норматив 20 кв. метра зеленина на обитател   Пловдив  има средно 17. С изменението на плана  за различен вид застрояване са предвидени общо 2265 дка зелени площи. Сред тях е крайбрежната ивица от северната страна на Марица, 56 дка от парк "Лаута", а също така 83 дка от терена, предвиден за ботанически комплекс.  

Повечето от тези зелени площи са частни имоти. Собствениците на Адата, придобили 90 дка от острова с решение на Върховния съд, още преди 15 години  внесоха в Община Пловдив идеен проект за изграждане на зони за спорт и отдих на острова.  Проектът беше оставен без движение, а островът остана необитаем, въпреки че беше включен като един от арт центрове в концепцията на Европейска столица на културата. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?