Следвайте ни

Арестуваха експерт от ДФЗ с белязани пари, изнудвал производител от Строево

viber icon

36-годишният мъж е задържан на софийска бензиностанция при полицейска акция под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив

След зрелищна акция задържаха корумпиран главен експерт от Държавен фонд "Земеделие" - София. От прокуратурата съобиха за "Марица", че е арестуван на 2 септември на столична бензиностанция в момента след получаване на подкуп от 5 бона. 

 

Към днешна дата Окръжна прокуратура-Пловдив му е повдигнала обвинение за търговия с влияние за това, че в периода от 27.02.2021 г. до 02.09.2021 г., в Пловдив и в София, двукратно е поискал и приел от собственик и управител на търговско дружество, регистрирано в село Строево подлуп, възлизащ на обща сума от 10 000 лева, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица при държавен фонд „Земеделие“, във връзка със службата им. 

 

Работата по случая е започнала в края на месец юли 2021 г., във връзка с подаден в ГДБОП-МВР сигнал от земеделски производител от обл. Пловдив, който е кандидатствал по 9 схеми и мерки за подпомагане на Държавен фонд „Земеделие“.

 

В хода на разследването е установено, че задържаният служител на ДФЗ е поискал от земеделския производител по 5000 лева за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал. Срещу тази сума му е гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ. До задържането му обвиняемият е поискал и получил на два пъти суми от по 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решения от други длъжностни лица при държавен фонд „Земеделие“ за наличието на основания за плащания по Схемите за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци.

 

Извършени са множество процесуално-следствени действия - личен обиск, претърсвания и изземвания на МПС, на два домашни адреса и на едно служебно помещение. Иззети са преносими флаш памет, лаптоп, служебен компютър, 2 мобилни апарата, записки и др. Разпитани са свидетели.

 

Понастоящем обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде поискано от съда вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което той е обвинен, е лишаване от свобода до 6 години или глоба до 5000 лв.

 

Активното разследване по делото продължава.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Йоан

Йоан

04.09.2021 | 22:29

Затвор ! Гад мръсна крадлива …

Отговори
2 0
Само питам,за един"приятел"

Само питам,за един"приятел"

04.09.2021 | 18:09

За това престъпление,затвор до 6г. и глоба до 5000лв. така ли ще се борим с корупцията,че тоя отдавна си е набавил за глобата,а за затвора ще го редуцират до условна защото са го хванали за пръв път. С такива наказания няма да се стреснат,а явно и законите са направени умишлено така.За милиони няма закони,за кокошка няма прошка.

Отговори
4 0
Тра-ла-ла

Тра-ла-ла

04.09.2021 | 15:46

Какъв ИМПИЙЧМЪНТ? Импийчмънт е отстраняване на Президента, а да не би Президента да е назначил тоя дето си е търсил и явно взел подкупа, за което са му турили прангите? ДФЗ се назначават от изпълнителната власт, т.е. министрите, и понеже сме демокрация и няма метла в институциите, разни такива мерзавци тепърва ще осъмват по арестите. Ще Ви кажа нещо друго - метлата в държавните институции следва да е регламентирана със закон, дори да бъде в въведена в Конституцията, понеже: 1. Народа, т.е. всички ние, ходим на избори и упражнявайки си правото на глас даваме доверие на един или друг който да управлява всички нас, т.е. стадото. 2. От решенията на този който сме му дали правото да управлява зависи нашето общо развитие, нали така? 3. След като му е дадена тази власт следва да се даде и правото на тоя дето ще управлява да си събере свита която да изпълнява законните критерии, т.е. да не вършат престъпления, включително като това по статията. 4. В противен случай означава на тоя дето сме му дали да ни управлява, да му извием ръцете и да трябва да търпи разни безобразни типове които се асоциират с някой друг управленец, назначени от някой и които служат на всеки друг, но не на държавата, т.е на всички нас. 5. Имам един въпрос колко назначения са извършени в държавната администрация - това са агенци, дирекции, институти и порчее държавни структури в годините на управление на пожарникаря, често хора без необходимото образование, ценз, въобще не говоря за качества. Те кому ще са предани - на Държавата и закона или на партията? А после що имало корупция? И така, ако си на власт и искаш да си велик, т-е- да се задържиш по дълго време ще ти се наложи да си безпощаден към тези назначени от теб за корупция, понеже корупцията на един такъв тиквеник, ще отблъсква хората от управляващия... така че, да узаконят метлата, и да видим как политиците ще носят реална отговорност за назначените от тях провинили се служители в държавните администрации.

Отговори
4 0
Стоичков

Стоичков

04.09.2021 | 18:01

На теория е много точно,но на практика е точно обратното.Назначават се "експерти" за да свършат точно такава работа и за това е борбата в администрацията. Малко са тези които си вършат съвестно работата и в повечето случай са отхвърлени от системата. Както и да го погледнем в тая държава има много пари и фондове за разпределяне. Нещастието е,че разпределението им зависи от такива като тоя хубостник от статията,млад,образован,с 12г.стаж в ДФЗ, и явно много добре си е вършил работата щом може да "въздейства" на колегите си за да си свършат работата за която са назначени.

Отговори
5 0
Нали

Нали

04.09.2021 | 12:56

Изчегъртаха честните чиновници и назначиха корумпирани изнудвачи! ИМПИЙЧМЪНТ!!!!!!

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?