71

Арестът на пловдивските лекари: Жена случайно разбрала, че 23 пъти "ползвала" услугите на медицинския център

До арест на двамата пловдивски лекари се стигнало след сигнал от жена, който при проверка в сайта на НЗОК установила, че е регистрирана като фиктивен потребител на 23 процедури в център за специализирана медицинска помощ за физиотерапия в града.

Тя веднага уведомила органите на реда, тъй като не е използвала услугите на центъра. По случая веднага било образувано досъдебно производство и предприети съответните действия под наблюдение на Районната прокуратура.

В хода на работата служителите разкрили схемата, която била приложена и на още около 30 пациенти на един и същ личен лекар. Чрез издадени фалшиви направления по клиничната пътека той спомогнал негов  колега – управителя на въпросния медицински център, да усвои неправомерно отпуснатите пари от Здравната каса.Според предварителната информация, двамата са действали в периода от 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г., като чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия общо източили от бюджета на НЗОК 12 900 лв. Допълнително е установено, че джипито съзнателно мотивирал седем свидетели да потвърдят неистина пред разследващите, като декларират, че са посещавали специализираното медицинско заведение.

С прокурорско постановление двамата са привлечени като обвиняеми. Задържани са за 72 часа. След преценка на наблюдаващия делото прокурор предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За престъплението законът предвижда наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да се упражнява професия, а за другото престъпление - наказание лишаване от свобода до 1 година или пробация.

Оцени новината

Оцени новината
3.9/5 от 7 оценки
3.9/5 от 7 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?